Moskou staakt levering van gas aan Oekraïne

MOSKOU, 3 MAART. Rusland heeft de levering van aardgas aan Oekraïne stopgezet. De aanleiding voor het dichtdraaien van de gaskraan is het niet betalen van rekeningen voor eerdere leveranties. Oekraïne heeft bij monde van onderminister voor energiezaken Belei laten weten bereid te zijn voor het einde van het week ongeveer twintig miljoen dollar te betalen, aldus het Russische persbureau Interfax. De totale schuld zou ongeveer een miljard dollar bedragen. Een andere functionaris verklaarde dat Oekraïne gas zal aftappen van de pijpleidingen die door dit land naar West-Europa lopen. Vorig jaar werden de leveranties aan Estland stopgezet toen in het parlement in Tallinn de zaak van de Russische inwoners in die Baltische staat aan de orde kwam. Ook nu lijkt Moskou gas als politiek drukmiddel te hanteren. Rusland en Oekraïne hebben al geruime tijd problemen over de Zwarte-Zeevloot en de kernraketten die zich op Oekraïens grondgebied bevinden.