Moldavië blijkt tegen aansluiting bij Roemenië

CHISINAU, 3 MAART. De zondag gehouden parlementsverkiezingen in Moldavië zijn uitgelopen op zwaar verlies voor de nationalisten die ijveren voor aansluiting van hun land bij Roemenië. Een van hun leiders, Alexandru Mosanu, zei gisteren in een reactie dat de uitslag “de dreiging van een [communistische] restauratie en een totalitair regime” vergroot.

De verkiezingen zijn gewonnen door de Agrarische Democratische Partij van parlementsvoorzitter Petru Lucinschi en de (ex-communistische) socialisten. Deze twee partijen kregen respectievelijk veertig en twintig procent van de stemmen. Zij steunen het beleid van president Snegur en zijn tegen de hereniging van Moldavië en Roemenië en voor een onafhankelijk Moldavië, dat zich economisch meer op de landen van het GOS zou moeten richten. De socialisten willen dat Moldavië zich aansluit bij de roebelzone.

De grote verliezers werden de twee partijen die voor hereniging met Roemenië pleiten, het door Mosanu geleide Congres voor Intellectuelen, dat slechts negen procent van de stemmen kreeg, en het Christen-Democratische Volksfront met maar acht procent. (Reuter) Moldavië blijkt