Maljers (Unilever) zal Dekker bij Philips opvolgen

ROTTERDAM, 3 MAART. Unilever-topman drs. F.A. Maljers volgt prof. dr. W. Dekker op als voorzitter van de raad van commissarissen van Philips. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eindhovense elektronicaconcern dat deze post niet door een voormalige bestuursvoorzitter van Philips wordt bekleed.

De benoeming van Maljers, die een jaar geleden is aangetreden als commissaris bij Philips, is vanmorgen door de onderneming bekendgemaakt. Met de keuze voor Maljers is de raad van commissarissen voorbijgegaan aan de wens van Dekker om herbenoemd te worden als president-commissaris. Dekker, die op 26 april 70 jaar wordt, had een maand geleden tegen deze krant laten weten graag tot 72-jarige leeftijd (de maximale leeftijd voor een commissaris) als president-commissaris te willen fungeren.

Philips-topman Timmer wilde vanochtend niet ingaan op de motieven voor het vertrek van Dekker “anders dan dat Dekker de tijd van twee jaar te kort vond dat hij het daarom in het belang van de firma vond als hij niet zou worden herbenoemd”.

Dekker zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van 5 mei ook aftreden als gewoon lid van de raad van commissarissen. Of Dekker wel aanblijft als voorzitter van de dr. A.F. Philipsstichting, die acht van de tien prioriteitsaandelen beheert, en van de vergadering van houders van prioriteitsaandelen, kon men vanmorgen bij Philips nog niet zeggen. “Dat zijn gescheiden trajecten”, aldus de voorlichter. Voor de plaats die na het vertrek van Dekker openvalt in de raad van commissarissen is nog geen kandidaat bekendgemaakt.

Op de komende aandeelhoudersvergadering zullen alle commissarissen en alle leden van de raad van bestuur opnieuw moeten worden benoemd. De reden daarvoor is de juridische fusie tussen NV Philips' Gloeilampenfabrieken en Philips Electronics NV. Deze fusie, die door de aandeelhouders nog officieel goedgekeurd moet worden, vormt volgens Philips het sluitstuk van de in 1991 ingevoerde structuurwijziging van de Philips Groep.

Maljers (60), die in mei aftreedt als bestuursvoorzitter van het Nederlands-Britse levensmiddelen- en wasmiddelenconcern Unilever, zal als president-commissaris bij Philips een belangrijke rol kunnen spelen in de strategische heroriëntatie die bestuursvoorzitter J.D. Timmer drie jaar geleden is gestart. Ook Maljers heeft de tien jaar van zijn bestuursvoorzitterschap bij Unilever gebruikt om de onderneming opnieuw te richten op de kernactiviteiten. Evenals Philips kampte Unilever lange tijd met het verschijnsel dat research en marketing niet goed op elkaar waren afgestemd. Dank zij de cultuuromslag die door Maljers is ingezet, onder het motto 'think global, act local', is Unilever deze problemen succesvol te boven gekomen.

De scheidende Unilever-topman, die economie heeft gestudeerd in Amsterdam, trad in 1959 in dienst bij Unilever. In 1974 kwam hij in de raad van bestuur, waarna hij in 1984 werd benoemd tot bestuursvoorzitter. Behalve bij Philips is Maljers commissaris bij ABN Amro en KLM. Daarnaast is hij vice-voorzitter van de European Roundtable of Industrialists.