Libanees vast na aanslag in New York

WASHINGTON, 3 MAART. De New-Yorkse politie heeft gisteren een 28-jarige Libanees gearresteerd op verdenking van het neerschieten van vier traditioneel geklede orthodox-joodse studenten in New York. De verdachte is Rashad Baz uit Brooklyn, die in 1984 op een studentenvisum naar de Verenigde Staten is gekomen. De vier slachtoffers, van wie er één hersendood is verklaard, zaten met elf andere orthodoxe joden in een busje waarop een man in een blauwe auto dinsdagmorgen midden op de Brooklyn Bridge het vuur opende.

De politie, die een tip had gekregen, vond de auto van de verdachte in een auto-uitdeukerij. De patroonhulzen lagen nog in de auto. Een leider van de Lubavitcher sekte, waarvan de vier studenten deel uitmaken, was verheugd over het snelle resultaat van het onderzoek. Ook twee Jordaniërs zijn gearresteerd in verband met de schietpartij. Zij zijn beschuldigd van het belemmeren van de vervolging en illegaal wapenbezit. Zij zouden Baz hebben geholpen met het verbergen van het moordwapen.

In het huis van Baz vond de politie een aantal wapens, waaronder een machinepistool, een riotgun en een stroomstok. Baz zei tegen de politie dat zijn aanslag los stond van de aanslag in de moskee in Hebron, waar vorige week vrijdag meer dan 40 Palestijnen door een joodse kolonist werden doodgeschoten. Hij zou ruzie hebben gekregen met de chauffeur van het busje over een verkeersmanoeuvre.

De verdachte was bij een oprit voor de Brooklyn Bridge begonnen te schieten. De chauffeur stopte bovenop de brug en de twee inzittenden op de voorbank stapten uit om te zien wat er was gebeurd. Daarop stopte de verdachte naast het busje en schoot hij opnieuw. De chauffeur van het busje trok in paniek op en reed weg.

Een van de vier slachtoffers is levensgevaarlijk gewond. Een ander is hersendood, maar wordt nog met een beademingsapparaat in leven gehouden. De studenten kwamen terug van een bezoek aan het ziekenhuis, waar de leider van de 100.000 leden tellende Lubavitcher sekte, rabbi Schneerson, een oogoperatie onderging. President Clinton heeft de familie van het hersendode slachtoffer gebeld om zijn sympathie te betuigen.