Italianen logeren liever op de wallen dan in trainingskamp

AMSTERDAM, 3 MAART. Trainers van Nederlandse voetbalclubs in de Europa Cup hebben bij uitwedstrijden over het algemeen een broertje dood aan hotels die midden in de stad zijn gesitueerd. Dat kan de concentratie op de wedstrijd alleen maar negatief beïnvloeden, menen ze. Het liefst zoeken ze dan ook een afgelegen accommodatie in de wildernis met het eerste huis op vijf kilometer afstand. Niemand kan zo aan het Spartaanse regime van het trainingskamp ontsnappen. In het Spaanse en Italiaanse voetbal wordt kennelijk wat meer waarde gehecht aan de zelfdiscipline van de profvoetballer. Zowel voor competitie- als bij Europa-Cupwedstrijden reserveert men rustig een druk hotel midden in de stad. Maar Parma, vanavond tegenstander van Ajax in het Europa Cup II-toernooi, maakt het wel erg bont.

De Italianen hebben hun intrek genomen in The Grand, het voormalige stadhuis op de Oudezijds Voorburgwal, dat voor 120 miljoen gulden werd omgetoverd tot een statig hotel. Maar wel een met een hashcafé op de hoek, op een steenworp van het red light district en ook nog op loopafstand van het uitgaanscentrum op het Rembrandtplein. Kennelijk heeft het gevoel voor stijl, cultuur en schoonheid de overhand gekregen toen de vertegenwoordigers van Parma naar een geschikte accommodatie zochten. Ze handelden naar hun hart en gevoel en vergaten even de praktische bezwaren. Want de spelersbus heeft een mensenleven nodig om een uitweg te vinden op de smalle grachten.

Achter de grachtengevel van The Grand, waar een twee persoonskamer 625 gulden kost, waar vierhonderd jaar geleden in 1578 het Logement voor Prinsen en Groote Heeren was gevestigd en waar koningin Beatrix in 1966 in het huwelijk trad, detoneert eigenlijk elk voetbalelftal. Maar Parma, dat nog geen grote aanhang heeft opgebouwd en daarom vanavond door slechts 1.500 tifosi wordt gesteund, wil in stijl Europa veroveren. Zijn bestuur en spelers ondergebracht in het op één na duurste hotel van Amsterdam, de vertegenwoordigers van sponsor Parmalat verblijven in het allerduurste logement, het Amstel Hotel waar een kamer nog een paar honderd gulden meer moet opbrengen. Gisteren bezochten de geldschieters het Van Gogh-museum en 's avonds schoven ze aan in het bekende restaurant 't Swarte Schaep. Voor hen kan de trip naar Amsterdam al niet meer stuk.

Het succes van de voetbalclub Parma, dat in 1990 promoveerde naar de Serie A, in '92 de Italiaanse beker veroverde, in '93 de Europa Cup II en dit jaar zelfs de Europese Super Cup in de wacht sleepte, vindt zijn oorsprong in de melkfabriek van Calisto Tanzi. Na de dood van zijn vader in 1961 zette Tanzi een groot netwerk op van distributiepunten van houdbare melkprodukten. In een razendsnel tempo is hij een van de grotere dessert-fabrikanten geworden. De laatste jaren hield het succes - de totale omzet van Parmalat bedraagt vijf miljard gulden per jaar - gelijke tred met de verrichtingen van Parma Associazione Calcio. Tanzi, die een gedeelte van zijn familie en enkele managers van Parmalat onderbracht in de plaatselijke voetbalclub, heeft overigens eerst via sponsoring in het buitenland zijn naamsbekenheid proberen op te voeren. Real Madrid, Palmeiras (Brazilië), Penarol (Uruguay), Boca Juniors en River Plate (beide Argentinië) liepen eerder met de naam van zijn bedrijf op het shirt dan de club uit zijn geboortestad. Veertig procent van de omzet wordt nu in het buitenland (Frankrijk, Duitsland, Portugal en Brazilië) gemaakt.

Toen Tanzi viereneenhalf jaar geleden de voetbalclub Parma à la Silvio Berlusconi adopteerde, kwam er opnieuw goud uit zijn handen tevoorschijn. Maar een belangrijk aandeel in het sportieve succes heeft zeker ook trainer Nevio Scala. Hij nam in 1989 de ploeg in de Serie C over van Arrigo Sacchi die toen immers naar AC Milan verhuisde. Scala speelde ooit zelf in het San Siro-stadion en kan zich Ajax nog herinneren van de Europa Cup-finale in 1969 die AC Milan met 4-1 won. “Het voetbal van toen en nu is niet meer met elkaar te vergelijken. Destijds was er een geweldige waardering voor de individuele kwaliteiten, tegenwoordig draait het meer om het collectief. Ajax stond in '69 aan de vooravond van een grote toekomst. Ik geloof dat de ploeg daarna nog drie cups heeft gewonnen...”

Parma, dat in de Serie A een overbrugbare achterstand heeft opgelopen van zeven punten op leider AC Milan en door Sampdoria werd uitgeschakeld om de Italiaanse beker, wil de komende weken alle inspanningen concentreren op het behoud van de Europa Cup II. Scala kondigde gisteren aan dat Ajax een aanvallend ingesteld team kan verwachten in het Olympisch Stadion, waarmee hij de verwachtingen van collega Louis van Gaal probeerde tegen te spreken. Ondanks het feit dat de offensief ingestelde verdedigers Benarrivo, Di Chiara en Minotti er wegens schorsingen niet bij zullen zijn. Ook de geblesseerde Belgische international Georges Grün ontbreekt. Zij zullen van Scala een ansichtkaartje ontvangen met 'Groeten uit Amsterdam.'

    • Erik Oudshoorn