Heineken neemt belang in Poolse bierbrouwerij

Het brouwerijconcern Heineken heeft overeenstemming bereikt met de Poolse brouwerij Zywiec over de verwerving van een belang van 24,9 procent in deze ter beurze van Warschau genoteerde onderneming. Het belang wordt gerealiseerd door een aandelenemissie. Een voorstel hiertoe zal op 28 maart worden voorgelegd aan de aandeelhoudersvergadering van Zywiec.

Het bedrag dat met deze investering is gemoeid bedraagt 77 miljoen gulden.

Zywiec heeft drie brouwerijen (in Zywiec, in Bielsko-Biala en in Cieszyn) met een totale capaciteit van 1,1 miljoen hectoliter en heeft in Polen een marktaandeel van 7 procent. Het belangrijkste merk heet Zywiec Full Light. De bierconsumptie per hoofd van de bevolking in Polen is ruim 30 liter. In Nederland was dat vorig jaar ruim 85 liter tegen ruim 90 liter in 1992.

Het aantal werknemers van Zywiec bedraagt ongeveer 950. Heineken is in Polen al aanwezig met de vanuit Nederland geëxporteerde merken Heineken, Amstel en Buckler.