Half miljard voor steden

DEN HAAG, 3 MAART. Dertien stedelijke gebieden hebben van het kabinet in totaal 500 miljoen gulden gekregen voor een groot aantal werkgelegenheidsprojecten. Dat hebben staatssecretaris De Graaff-Nauta (binnenlandse zaken) en minister Kok (financiën) vandaag bekendgemaakt.

De steden krijgen het geld voor projecten die de economische structuur van het gebied versterken. Deze variëren van het renoveren van verouderde industriegebieden tot de ontwikkeling van musea, stationslocaties of winkelgebieden.

In totaal is voor deze projecten een bedrag van 2,4 miljard gulden beschikbaar. De gemeenten dragen daarvan 900 miljoen gulden bij, de provincies en de EU 1 miljard. De 2,4 miljard gulden wordt uitgesmeerd over een periode van 17 jaar. Dit betekent dat er per jaar ongeveer 135 miljoen gulden beschikbaar komt.

Het gaat voorlopig om 73 werkgelegenheidsprojecten die de gemeenten de afgelopen maanden zelf hebben voorgedragen. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken garanderen alle projecten samen werk voor 14.000 mensjaren. Het 'knooppunt' Amsterdam krijgt de grootste bijdrage van het rijk: 71 miljoen gulden. Dat geld wordt onder meer geïnvesteerd in aanpassingen van de Zeedijk en het Museumplein en de ontwikkeling van het Amsterdam Science Center.

Het gebied rondom Rotterdam krijgt in totaal 69 miljoen gulden. In de stad zelf wordt het geld onder meer gebruikt voor renovaties van het Beursplein, de aanleg van een distributiepark op de Maasvlakte en de uitbreiding van diergaarde Blijdorp. Het knooppunt Den Haag, waartoe ook Delft, Zoetermeer en Rijswijk behoren, krijgt 55 miljoen. Den Haag steekt het meeste geld in de bouw van een tunnel onder de drukke Rijnstraat. In Utrecht, dat in totaal 43 miljoen gulden krijgt, komt bijna tien miljoen beschikbaar voor het herstel van de werfkelders.

Voor het knooppunt Arnhem/Nijmegen heeft het rijk 42 miljoen gulden beschikbaar gesteld, voor Enschede/Hengelo 41 miljoen. Alle werkgelegenheidsprojecten moeten nog dit jaar beginnen.