EU schort juridische actie tegen Grieken in kwestie-Macedonië op

BRUSSEL, 3 MAART. De Europese Unie heeft juridische actie tegen Griekenland wegens de Griekse boycot van Macedonië uitgesteld in de hoop de Grieken in onderhandelingen alsnog op andere gedachten te brengen. Athene liet gisteren weten de boycot “met absolute gestrengheid” voort te zetten.

De voorzitter van de Europese Commissie, Delors, kondigde onlangs aan Griekenland voor het Europees Gerechtshof, de hoogste juridische instantie van de EU, te brengen wegens het Griekse besluit van 16 februari om het noordelijke buurland economisch te boycotten. Griekenland eist van Macedonië een verandering van zijn naam, grondwet en vlag, omdat die territoriale aanspraken op Grieks grondgebied zouden impliceren.

Gisteren liet de Europese Commissie weten dat Hans van den Broek, in de Commissie verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, alsnog een poging zal doen de Grieken om te praten. Van den Broek heeft na het Griekse besluit van 16 februari een missie ondernomen naar Athene en Skopje; die missie heeft geen succes gehad. De kwestie-Macedonië zal, zo werd gisteren tevens gezegd, maandag door de ministers van buitenlandse zaken van de EU worden besproken.

Griekenland heeft gisteren laten weten “met absolute gestrengheid” zijn boycot van Macedonië te zullen handhaven. Regeringswoordvoerder Venizelos zei dat van Athene “geen enkele versoepeling” te verwachten is en dat alleen “strikt humanitaire goederen” de grens met Macedonië over mogen. Griekenland heeft zelfs uitvoerquota ingesteld op olieprodukten, om te voorkomen dat de boycot wordt ontdoken door vrachtwagens die via Albanië of Bulgarije trachten naar Macedonië te rijden. Aan de Grieks-Albanese grens worden per dag maar vijf tankwagens doorgelaten.

Griekenland weigert het vorig jaar april afgebroken overleg met Macedonië over het conflict te hervatten, tenzij de regering in Skopje eerst de grondwet, de naam en de vlag van het land wijzigt. Skopje heeft geweigerd aan die voorwaarden-vooraf te voldoen. De Macedonische president, Kiro Gligorov, heeft gisteren herhaald bereid te zijn tot overleg “over alle uitstaande problemen”, maar dan zonder voorwaarden vooraf. “Als we [de Griekse eisen] accepteren voordat we aan besprekingen beginnen is er niets meer om over te praten”, aldus Gligorov. (Reuter, AFP, AP)