De politiek in Spijkenisse

J. DE VLIEGER stond eerste op de lijst voor de Partij van de Arbeid, maar wethouder wordt hij in geen geval. Wie wethouder is, verliest onvermijdelijk het open contact met de burger en kan geen essentiële bijdrage leveren aan het nodige stukje mentaliteitsverandering, aldus De Vlieger. Hij wil het anders en heeft zichzelf tot pispaal benoemd. Iedere Spijkenisser mag tegen hem aan klagen. De Vlieger werkt als specialist verdovende middelen bij de politie in Rotterdam-Rijnmond. Vooral xtc-pilletjes hebben zijn belangstelling.

Dit is D66'er H. DAME, ex-raadslid en ex-leraar aardrijkskunde aan een scholengemeenschap. Hij maakte veertien maanden geleden de overstap naar het wethouderschap van ruimtelijke ordening en milieu nadat binnen het college met een partijgenoot niet langer viel samen te werken. Het verschil met zijn vorige baan is dat kinderen in een klas zeggen waar het op staat en dat volwassenen op het stadhuis en in de raadszaal nooit zullen zeggen dat je een klootzak bent. Volwassenen zijn moeilijk te peilen.

Het is in Nederland slecht geregeld als het gaat om het betrekken van mensen uit het bedrijfsleven bij de politiek. P. BELINFANTE is verkoopleider bij de Hema en zal ontslag moeten nemen als hij namens de VVD misschien wethouder zal worden. Maar ambtenaren en leraren krijgen de garantie dat ze kunnen terugkeren in hun functie. Hij was vroeger ook al eens wethouder. Daar heeft hij veel van geleerd. Leren luisteren. Overwegen wat je zegt. Nuanceringen aanbrengen. Het superimpulsieve is er vanaf, zegt hij over zichzelf.

Wie regelt als expediteur bij Esso het transport van olie in de binnenvaart en nam tien maanden geleden ontslag om wethouder te worden toen de vorige wethouder tot burgemeester in Bleiswijk werd benoemd? M. STAM. Elke zondag gaat hij naar de gereformeerde kerk. Hij heeft meegewerkt aan de vorming van het CDA. Het geloof is voor Stam een soort voeding, hij weet wie zijn Schepper is. Hij hoort niet bij klein rechts want hij denkt dat Christus de mensen meer vrijheid geeft dan de SGP wil doen geloven.

De katholieke H. HAMERSLAG-VAN LINGEN is traditioneel ingesteld en vindt dat een moeder tot taak heeft haar kinderen te steunen en te corrigeren waar nodig. Maar ze is ook idealistisch en wie eenmaal in de trein van de politiek zit gaat verder. Ze had haar zoon en dochter al gevraagd of die het goed vonden al ze gemeenteraadslid zou worden. Haar vader is ook raadslid geweest. Haar kinderen vonden het leuk. Maar nu is het niet meer nodig. Het CDA heeft dramatisch verloren en ze komt niet meer in aanmerking.

De voorzitter van de Socialistische Partij G. VAN AALST ontwaakte politiek gezien toen hij op zestienjarige leeftijd in een linkse boekhandel in Vlaardingen ging werken. Een echte marxist werd hij nooit. Hij voelde meer voor Engels dan voor Marx. En voor de solidariteitsgedachte van Domela Nieuwenhuis. Nu werkt hij als verpleger voor geriatrische patiënten met een geestesafwijking, wat hij minder leuk vindt dan het bedrijven van politiek. Twee jaar geleden viel de partij uiteen wegens ruzie met het landelijk bestuur.

Anders dan sommige Spijkenissers denken heeft de partij van C. IN 'T VELD niets met de verscheurde Socialistische Partij te maken. Wel doet het twee jaar geleden opgerichte Burgerbelangen Spijkenisse socialistisch aan. De lijsttrekker was intercultureel maatschappelijk werkster en wil nu opkomen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. Mensen met een AOW die niet genoeg eten en daardoor eerder sterven. En Medelanders. Ze wijst naar een man naast haar en zegt dat ze bouwt op de steun van haar achterban.

    • Arjen Schreuder