Choreografie van Jan Fabre voor het Nationale Ballet

AMSTERDAM, 3 MAART. De Belgische beeldend kunstenaar en theatermaker Jan Fabre maakt in het seizoen 1994-1995 een avondvullende choreografie voor Het Nationale Ballet. Het werk is onderdeel van zijn opera-trilogie The Minds of Helena Troubleyn. Dansers van Het Nationale Ballet zullen meewerken aan de internationale tournee van de trilogie. Eerder maakte Fabre al een een choreografie (The sound of one hand clapping) voor William Forsythes Ballett Frankfurt.

De Franse choreograaf Redha Benteifour, winnaar van het Internationale Choreografen Concours Tokyo in 1991, maakt het ballet Even the angels fall..., waarbij hij zich laat inspireren door de piste van Theater Carré. In dat theater keert Het Nationale Ballet voor het eerst sinds 1979 ook weer terug met Live van Hans van Manen.

Nieuwe balletten zijn er voorts van Ted Brandsen en Nationale Ballet-dansers Krysztof Pastor en Alfredo Fernandez. Reprises zijn er van Toer van Schayks Landschap (1982), Rudi van Dantzigs versie van Petipa's Het Zwanenmeer (1988), van zijn Ginastera (1976) en van Four Schumann Pieces (1975) en een derde, nog nader te bepalen werk van Hans van Manen.