CAO-overleg bij NS en Philips opgeschort

ROTTERDAM, 3 MAART. De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de ongeveer 40.000 werknemers bij Philips in Nederland zijn gisteren opgeschort tot begin april. De Industriebonden FNV en CNV drongen op uitstel aan, omdat ze de komende weken eerst hun leden willen raadplegen over de voorstellen die Philips heeft gedaan.

De huidige CAO loopt nog tot 1 april. Volgens Philips is er het komende jaar geen ruimte voor een loonsverhoging. Alle bonden hebben daarentegen looneisen gesteld, uiteenlopend van twee maal 0,75 procent bij een CAO met een looptijd van twee jaar tot 2,5 procent bij een contract van een jaar. Ook wil het elektronicaconcern dat er bij grote drukte de zaterdag als gewone werkdag kan worden ingeroosterd. Bovendien vindt Philips dat de werknemers een deel van het risico moeten gaan dragen wanneer ze ziek zijn.