Burgerbelangen royaal aan de champagne

Ambtenaren zouden gemeenschapsgelden in hun eigen zak hebben gestoken. Een andere ambtenaar wordt ervan verdacht extra grond bij zijn huis te hebben betrokken zonder daarvoor te betalen. Een wethouder moest het veld ruimen nadat bleek dat de gemeente bouwgrond tegen een te lage prijs aan een zevental ondernemers had verkocht.

Voor de 24.000 inwoners van Leiderdorp was het gisteren 'bijltjesdag'. En ze rekenden af met de zittende politici; CDA, D66 en PvdA verloren allen een zetel. GroenLinks bleef gelijk. Ook de VVD behield haar vijf zetels, maar kneep tot de definitieve uitslag de billen bij elkaar om vervolgens te juichen dat de liberalen net als in 1986 de grootste partij in het Leiderdorpse vormden.

De overwinningsbokaal was echter voor Burgerbelangen Leiderdorp (BBL), een partij die vijf maanden geleden onstond uit onvrede over onder meer de 'grondaffaire'. Door de grond tegen te lage prijzen te verkopen, boorde de gemeente Leiderdorp zichzelf 2,3 miljoen gulden door de neus. Het was, zoals de leden van BBL zeggen, de druppel die de emmer deed overlopen.

Jan Holsberg, tweede man op de lijst van BBL, drinkt een glas champagne. Hij had hooguit twee zetels verwacht, maar het behalen van drie zetels is reden voor een feestje. “Bovendien heb ik gehoord dat de vergoeding riant is. Champagne kan ervan af”, zegt Holsberg tegen een verslaggever van de lokale radio.

Volgens de BBL'er bewijst de winst dat er 'feitelijk' iets mis is met Leiderdorp. En met zijn politici. “De meesten nemen Leiderdorp niet serieus, maar zien het werk als een belangrijke opstap naar de landelijke politiek”. Dat vond ook de vorig jaar maart overleden burgemeester Bruggeman. In een vertrouwelijk stuk dat enkele maanden na zijn dood uitlekte in het Leidsch Dagblad sprak hij van een onbestuurbare gemeente door gebrekkig functionerende ambtenaren en wethouders. De afgetreden D66-wethouder H. Veldstra zegt desgevraagd dat de wethouders zich niet in de kritiek hebben herkend. “Maar waar hard gewerkt wordt, maakt men fouten.'

Ook Holsberg erkent dat er fouten gemaakt kunnen worden. “Maar dan zie ik liever actieve mensen die de mist ingaan, dan mensen die niets doen en toch fouten maken. Holsberg, zelf werkzaam bij een bank in Den Haag, vindt het onbegrijpelijk dat de wethouders zeggen niet van de te lage verkoopprijs voor de bouwgrond te hebben geweten. “Zo'n transactie houd je toch in de gaten?'

Dat BBL zijn drie zetels alleen aan proteststemmen heeft te danken, deert Holsberg niet. Ook over het gebrek aan bestuurlijke ervaring haalt hij zijn schouders op. “We hebben de afgelopen vier jaar gezien dat ervaring nog geen waarborg is voor goede kwaliteit”.

Veldstra had ook geen enkele bestuurlijke ervaring toen ze vier jaar geleden als wethouder ruimtelijke ordening aantrad. De D66'er zat de rit niet uit. Afgelopen herfst trad ze af als gevolg van de 'grondaffaire'. Haar twee, meer ervaren, collega's van CDA en VVD overleefden een motie en bleven aan. Dat neemt Veldstra hen nog altijd kwalijk. “Ook zij hadden hun politieke verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik heb dat wel gedaan. En ik vind het jammer dat de bevolking mij daar nu voor straft”. Ze heeft geen tips voor de nieuwkomers van BBL. “Die partij zal zich waar moeten maken. Het is goed een protestpartij te zijn, maar daarna moet je wel besturen”.

Daar waar de christen-democraten en de liberalen zeggen dat het verlies van D66 alleen aan de lokale problemen zijn te wijten, zou het CDA zijn zetel mede door het landelijke beleid hebben verloren. Wethouder Carla Kerner geeft toe dat ze verstijfde toen beoogd premier Brinkman aankondigde dat de AOW-uitkeringen de komende jaren moesten worden bevroren. “Die boodschap blijft hangen”. En de overgang van Lubbers naar Brinkman verloopt ook niet helemaal soepeltjes, zegt ze.

Voor VVD-wethouder C. Huigen geeft de uitslag in Leiderdorp de trend weer voor de landelijke verkiezingen op 3 mei, met uitzondering van de positie van D66. “Landelijk gezien zal D66 scoren, gaat de VVD gestaag vooruit en verliezen CDA en PvdA.”

    • Yaël Vinckx