Buitenplaatsen

'Hoe statig reest gij daar', buitenplaatsen in de Achterhoek, Stedelijk Museum Zutphen. T/m 24 april. Di t/m vr 11-17u, za-zo 13u30-17u.

“Gij Muren die 't geweld van zoo veel storms moest dragen/ Die zoo veel eeuwen bleeft weêrstaan;” zijn de eerste twee regels van Starings gedicht over de burcht van Bronkhorst die in 1824 werd afgebroken. De burcht is een van de buitenplaatsen waarover in het Stedelijk Museum Zutphen een tentoonstelling is ingericht. Aan de hand van prenten en schilderijen schetst de expositie een beeld van de buitenplaatsen ten oosten van de IJssel en ten noorden van de Rijn. Dit gebied is altijd rijk geweest aan kastelen en versterkte huizen. Uit archieven en uit de afbeeldingen blijkt dat er in de loop van de tijd verschillende huizen zijn verdwenen of vervallen tot een ruïne. Op de tentoonstelling is werk te zien van oa Cornelis Pronk (1691-1759), Jan de Bijer (1703-1780), Abraham de Haen (1707-1748) en Willem G. Hofker (1902-1981), die in opdracht van het Stedelijk Museum tekeningen maakte van buitens bij Zutphen.