Bosnische Serviërs schenden bestand met moslims in Sarajevo

SARAJEVO, 3 MAART. De Bosnische Serviërs hebben gisteren de strijd tegen de moslims opgevoerd en daarbij het met de moslims overeengekomen bestand rondom Sarajevo herhaaldelijk geschonden.

Met artilleriebeschietingen bestookten de Serviërs gisteren de enclave Maglaj in Centraal-Bosnië, waar 19.000 moslims zijn ingesloten en waar volgens VN-woordvoerders de levensomstandigheden erger zijn dan waar ook in Bosnië. Ook in de moslim-enclave Bihac was gisteren sprake van artilleriebeschietingen door de Serviërs.

Het bestand in en rondom Sarajevo werd gisteren drie keer door de Serviërs geschonden. Ze schoten granaten af op moslim-stellingen bij de joodse begraafplaats in het centrum van Sarajevo. Dinsdag al namen ze moslim-stellingen in Breza onder vuur. Breza ligt even ten noorden van Sarajevo. De Serviërs rechtvaardigden hun optreden met het argument dat de moslims het bestandsakkoord schonden door hun stellingen langs de frontlijn te versterken.

Tegen de Servische beschietingen werd niet opgetreden door VN-troepen of de luchtmacht van de NAVO, die op grond van een NAVO-ultimatum luchtaanvallen zal uitvoeren op zware wapens die zich binnen een zone van twintig kilometer rondom Sarajevo bevinden en niet onder VN-toezicht staan. De beschieting van Breza werd uitgevoerd met geschut dat zich buiten de zone van 20 kilometer rondom Sarajevo bevindt. Bij de beschieting van het joodse kerkhof van gisteren werden wapens gebruikt die volgens de letter van het NAVO-ultimatum niet als zware wapens te boek staan.

De Serviërs hebben gisteren ook twee humanitaire hulpkonvooien geblokkeerd. Een konvooi voor Sarajevo wordt al sinds maandag tegengehouden door Servische vrouwen, die de vrijlating van hun door de moslims gevangengenomen mannen eisen; een ander konvooi zit vast bij Zenica. (AP)