BolsWessanen boekt in '93 200 mln winst

ROTTERDAM, 3 MAART. Een voorziening van 50 miljoen gulden heeft de winst van het dranken- en voedingsconcern BolsWessanen het afgelopen jaar licht gedrukt tot 200,6 miljoen gulden.

Zonder de voorziening, die nodig was om de distilleeractiviteiten van het voormalige Bols te stroomlijnen, zou de winst van BolsWessanen met 5 procent zijn gestegen ten opzichte van 1992, toen beide bedrijven in totaal 238,6 miljoen gulden winst maakten.

De publikatie van de definitieve cijfers over 1993 maakt volgens het fusieconcern duidelijk dat de integratie van de vorig jaar gefuseerde bedrijven Bols en Wessanen voorspoedig verloopt. “De gebruikelijke aanloopperiode voor een gestroomlijnde organisatie na een fusie beloopt al snel twee jaar. Dat BolsWessanen al binnen een jaar bestuurlijk orde op zaken geeft gesteld stemt ons zeer tevreden”, aldus een woordvoerder van het concern.

Niettemin zal de bedrijfstop nog verder worden afgeslankt. Tijdens de jaarvergadering van 6 april zal worden voorgesteld de raad van commissarissen terug te brengen van negen naar zeven personen en de raad van bestuur van vijf naar vier personen. Bestuursvoorzitter P. Bakker Schut zal zijn functie op de komende vergadering van aandeelhouders overdragen aan R. Schipper. Zelf wordt Bakker Schut na zijn pensionering commissaris. H.F. van den Hoven, J.R. Carp en A. de Zeeuw treden af als commissaris bij BolsWessanen. De nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen wordt A.P.J.M.M. van der Stee, die voor de fusie voorzitter van de raad van bestuur was bij Wessanen. Van den Hoven was destijds voorzitter van de raad bij Bols.

BolsWessanen denkt zowel financieel als bestuurlijk voldoende orde op zaken te hebben gesteld om het komende jaar al grote voordelen van de fusie te kunnen boeken. Het concern verwacht dat de winst per aandeel uit de bedrijfsuitoefening in 1994 verder zal stijgen. BoIsWessanen haalde vorig jaar een omzet van 5,15 miljard gulden, een stijging van 150 miljoen ten opzichte van 1992. De omzetstijging zit vooral in de divisie Overige Consumenten Produkten (247 miljoen) en minder in de zuiveldivisie (40 miljoen). De omzet van de divisie dranken (het voormalige Bols) liep terug met 11 miljoen gulden. Terwijl de graanactiviteiten van Wessanen die in 1992 nog een omzet haalden van 231 miljoen gulden, inmiddels zijn verkocht. Het bedrijfsresultaat verbeterde van 343,6 miljoen tot 365,8 miljoen.

De combinatie van sterke drank (Bols) en voedingsmiddelen (Wessanen) sluit volgens het concern goed bij elkaar aan. Daarom heeft het bedrijf voorgesteld het dividend te bepalen op 1,28 gulden per aandeel. Het pro forma opgestelde vergelijkingscijfer voor 1992 toont een dividend van 1,20 per aandeel. Van het dividend van 1,28 gulden is al 0,32 cent als interimdividend uitgekeerd. De resterende 0,96 cent kan worden opgenomen in contanten of als 1 procent in aandelen ten laste van de fiscaal vrijgestelde agioreserve plus een contant bedrag.