Barcelona geeft voorsprong uit handen in ijskoud Moskou; Milan klopt Duitse renpaarden

ROTTERDAM, 3 MAART. De twee rijkste voetbalclubs van Europa blijven favoriet voor een plaats in de halve finale van het toernooi om de Champions League. AC Milan versloeg op het slechte gras van San Siro Werder Bremen met 2-1. De Italiaanse kampioen is met twee punten voorsprong koploper in zijn groep. Barcelona speelde met 2-2 gelijk bij Spartak Moskou en moet in de tussenstand het Franse Moncaco naast zich dulden. De beste twee clubs uit elke poule plaatsen zich voor de halve finales.

AC Milan-Werder Bremen was een boeiend duel tussen twee clubs met verschillende speltypen. De Italianen speelden zoals altijd, technisch verzorgd en vrij aanvallende voetbal. De Duiters moesten het vooral van hun fysieke kwaliteiten hebben. Het lijkt wel alsof trainer Otto Rehhagel, al ruim tien jaar trainer in Bremen, zijn aankopen selecteert op lengte, kracht en loopvermogen. Die kwaliteiten bezorgden de club drie maanden geleden nog een sensationele zege op Anderlecht. De Belgen verspeelden een 3-0 voorsprong en verloren met 5-3.

Zover kwam het in Milaan niet, hoewel Werder in de slotfase een paar keer dichtbij de gelijkmaker was. Toen kwamen de Duitse renpaarden naar voren en leken de Italiaanse modelspelers vermoeid. Maar het grootste deel van het duel dicteerde Milan het spel. Onder aanvoering van de nog altijd superieur spelende libero Baresi kreeg de thuisclub in de vrij vlakke eerste helft een paar kansen. Eranio schot hoog over na een wonderschone counter. Savicevic schoot net naast bij een rustig uitgespeelde aanval. Aan de andere kant kreeg Basler een goede mogelijkheid. De Duitser kwam een teenlengte tekort om de voorzet van Herzog te verzilveren.

Na rust veranderde het schaakspel in een ware krachtmeting. Binnen een paar minuten kwam Milan op voorsprong. Uit een voorzet van Donadoni kopte Maldini de bal fraai achter doelman Reck. Het is de specialiteit van Maldini, die heel hoog springt en een perfecte timing heeft. De linksback van Milan geldt nog altijd als een van de beste vleugelverdedigers ter wereld. Het schoolvoorbeeld van een ideale back: snel, lang, hard en technisch sterk.

Een blunder van doelman Rossi bracht de stand weer in evenwicht. De lange slungel die afgelopen weekeinde het Italiaans record van Dino Zoff verbeterde door 929 minuten competitievoetbal ongepasseerd te blijven, is paradoxaal genoeg een zeer onzekere factor bij Milan. Rossi beoordeelde een slap schot van Basler totaal verkeerd.

De kenmerkende houterigheid van veel Werder-spelers besliste uiteindelijk het duel. De juist van een langdurige blessure herstelde verdediger Neubarth maaide halverwege de tweede helft over de bal heen. Savicevic reageerde alert en passeerde Reck, 2-1. Milan kreeg wat het verdiende. Werder Bremen blijft op twee punten staan, maar heeft nog twee thuisduels voor de boeg. Werder krijgt over veertien dagen in Bremen kans op revanche. Dan moeten de Duitsers het stellen zonder Wolters en Herzog die tegen hun tweede gele kaart opliepen. Ook Baresi kreeg geel en is voor een duel geschorst.

Vooalsnog maakt Anderlecht de meeste aanspraak op de tweede plaats. De Belgische kampioen won in Brussel met 1-0 van Porto. Nilis scoorde in de laatste minuut. Porto speelde verdedigend maar niet gemeen. De Belg Marc Degrijse miste drie goede mogelijkheden. De Bulgaar Kostadinov ontbreekt over twee weken bij Porto. Hij kreeg zijn tweede gele kaart.

In groep A verspeelde Barcelona tegen Spartak Moskou in het laatste kwartier een 2-0 voorsprong. De Russen verdienden het gelijkspel. Ze kregen de beste kansen in Moskou waar het tien graden vroor en het veld zeer hobbelig was. Geen omstandigheden waar Romario zich thuisvoelt. Hij speelde zeer matig maar maakte wel de tweede Spaanse goal. Een afgemeten voorzet van Stoitsjkov verlengde Romario met het hoofd, 2-0. Stoitskov had Barcelona in de eerste helft op voorsprong gezet. De Russische defensie stond te slapen bij een ingooi van Sergi. Stoitsjkov schoot de bal diagonaal langs doelman Stautsje.

Barcelona leek de wedstrijd routinematig uit te spelen, maar vergiste zich in de Russische veerkracht. Invaller Rodionov en Karpin zorgden in de slotfase alsnog voor een Russisch punt.

Spartak miste wedstrijdritme. De Russische competitie begint volgende week. Spartak werd net als vorig jaar kampioen en is als enige club nu al zeker van een plaats bij de Champions League van volgend jaar. De club is van oudsher een kweekvijver van talent, dat na welk seizoen weer uitzwermt over het Europese continent. Met twee punten uit drie duels lijken de Russen weinig kans te maken op een halve-finaleplaats.

Monaco had geen kind aan Galatasaray, 3-0. Scifo en Djorkaeff zorgden voor een 2-0 ruststand, Klinsmann scoorde na rust. De Turken die in de tweede ronde Manchester United uitschakelden, stellen teleur in de Champions League. Na drie duels blijven ze op twee punten. Monaco doet het verrassend goed. De club die het geschorste Olympique Marseille vervangt in het Europa Cup 1-toernooi heeft de leiding in de groep, maar nog wel twee uitduels in het vooruitzicht.