Amsterdam: chaos van dorpsgekken

Het hoogtepunt van een avondje zappen tussen twee Amsterdamse zenders, die beide op dezelfde locatie de verkiezingsavond live versloegen, was het moment dat bij Staats TV Rabotnik/Migranten Televisie iemand van de GG en GD geïnterviewd werd, terwijl op de achtergrond Chazia Mourali voor AT5 een ander gesprek voerde.

De concurrentieslag tussen de officiële regionale zender AT5 en de cowboys van het open kanaal kenmerkte zich door een totaal gebrek aan zakenkennis aan beide zijden. AT5 presteerde het zelfs om in het eerste uur politici te laten reageren op ter plekke geprojecteerde prognoses, die nog niet of slechts uiterst globaal aan de kijkers meegedeeld waren. Slechts de als commentator ingehuurde politicoloog Philip van Praag leek enige notie te hebben van de betekenis van de gereleveerde cijfers, terwijl AT5's meest intelligente en kundige medewerkster, de innemende Mourali, ver van de centrale presentatie gehouden werd. Die lag immers bij de af en toe wanhopige 'anchor woman' Christien van der Aar, die herhaaldelijk in een poging om netjes te praten overschakelde naar een gesprekje in de 'voyer' van het Muziektheater. En dan zwijgen we nog maar over sterverslaggever Ton van Royen, die in het afsluitende lijsttrekkersdebat niet de indruk maakte wel eens een zitting van de gemeenteraad te hebben bijgewoond. Ook de presentatoren van het open kanaal, slechts aangeduid als 'Thijs' en 'Jessica', leken geen idee te hebben waar deze verkiezingen over gingen, maar hun semi-professionele aanpak paste beter bij de Amsterdamse chaos van dorpsgekken, splinterpartijen en andere dwaalgasten dan de poging van AT5 om CNN na te doen.

Ook al wees niemand de hele avond op het mogelijke verband tussen de onverwachte winst van de PvdA en de primeur van een relatief hoge opkomst van de allochtone kiezers, Staats TV Rabotnik/Migranten Televisie gaf wel ruime aandacht aan kleurig Amsterdam, met zelfs regelmatige samenvattingen in het Turks en Arabisch. Van Praags stelling dat de meevallende opkomst wel eens te maken zou kunnen hebben met een goed functionerende lokale televisie, is dan ook eerder een compliment aan de op het open kanaal vertoonde programma's dan aan de op het cruciale moment weer in de kramp van zijn begindagen vervallende regionale zender AT5.

    • Hans Beerekamp