Amsterdam

Bijna 55 procent van de Amsterdamse bevolking stemde gisteren voor de deelraadsverkiezingen.

Daarmee zijn alle sombere voorspellingen dat de burger zich niet zou interesseren voor politiek op buurtniveau de grond in geboord. Bij de vorige deelraadsverkiezingen ging gemiddeld 48 procent van de kiezers naar het stembureau. In verschillende stadsdelen gingen meer mensen naar de stembus voor de deelraad dan voor de gemeenteraad. Er zijn in Amsterdam ook meer mensen gerechtigd te stemmen voor het bestuur van de stadsdelen dan voor de centrale stad. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en in een stadsdeel staat ingeschreven, mag stemmen, ongeacht zijn of haar verblijfstitel. Het heeft de afgelopen week tot in de Tweede Kamer tot discussies geleid over de betrouwbaarheid van deze verkiezingen. De kans bestaat dat illegalen hebben gestemd voor de deelraad. Grote winnaars in de stadsdelen zijn de lokale partijen. In drie daarvan hebben lokale lijsten gezamenlijk de omvang van de 'grote' partijen. In de Rivierenbuurt is de Vereniging De Rivierenbuurt met zes zetels zelfs de grootste partij geworden. Van extreem-rechts heeft alleen CP'86 in een stadsdeel meegedaan. De partij won in Zeeburg twee zetels.