Afluisteren van autotelefoons is gericht mogelijk

DEN HAAG, 3 MAART. Nog deze maand kunnen autotelefoons van mogelijke verdachten van misdrijven gericht worden afgeluisterd. De PTT en het ministerie van justitie zijn het eens geworden over de kosten hiervan. Het ministerie zal de miljoenen guldens die hiervoor nodig zijn, op tafel leggen, aldus een woordvoerster. Een exact bedrag wil Justitie niet noemen. Autotelefoonverkeer kon altijd al afgeluisterd worden, maar nooit gericht op een speciaal nummer. Tot nu toe werd via een omslachtige sleepnetmethode gewerkt, waarbij duizenden autotelefoons werden afgeluisterd in de hoop dat er een verdacht telefoontje tussen zat. Tegen dat op grote schaal afluisteren bestond veel bezwaar, omdat onschuldige burgers zich in hun privacy voelden aangetast.