Welke helft duo leidt Groenlinks?

M. Rabbae wordt na de verkiezingen fractievoorzitter van Groen Links. Of toch niet? Rabbae, samen met I. Brouwer lijsttrekker voor Groen Links, zegt van wel. In Poorter, blad van de Amsterdamse studentenvereniging ASVA, zegt hij: “Ina en ik hebben afgesproken dat ik het fractievoorzitterschap ga doen, maar dat moeten we eigenlijk nog overleggen met de rest van de fractie”.

'Ina' laat desgevraagd echter weten dat zij dat helemaal niet hebben afgesproken. De fractiewoordvoerster, namens Brouwer: “Alleen afgesproken is dat Rabbae straks de interne fractievergaderingen gaat leiden en dat Ina zich meer op de grote lijnen concentreert: politieke projecten zoals politieke vernieuwing. Rabbae heeft dat volgens ons ook zo gezegd, maar in elk geval zo bedoeld.”

De redactie van Poorter had al vermoed dat er mot zou komen van het vraaggesprek. Het persbericht dat het interview vergezelde bevatte de ongebruikelijke mededeling dat een tape van het gesprek te beluisteren viel. Bas Marteijn, de student die het interview maakte, zegt dat Groen Links nog getracht de passage over het fractievoorzitterschap geschrapt te krijgen. “De paradox was, geloof ik, dat Rabbae wel de fractie zou gaan voorzitten maar geen fractievoorzitter zou worden”, zegt hij. Vervolgens laat Marteijn de betreffende passage op het bandje horen. Daarop zegt Rabbae letterlijk: “We moeten er nog over praten wie het fractievoorzitterschap doet. Tussen Ina en mij hebben we afgesproken dat ik het zou doen, maar we moeten daarover eerst nog overleggen met de nieuwe fractieleden.”

Uit de rest van het interview blijkt dat Rabbae zich nog niet helemaal thuis voelt in zijn nieuwe politieke rol. “Ik merk nu al dat je woorden op een gouden schaaltje worden gewogen”, zegt hij onder verwijzing naar zijn controversiële uitspraken over het boek Duivelsverzen van S. Rushdie. “Op die manier word je snel oud. Als het zo blijft zou het best bij vier jaar (Kamerlidmaatschap, red.) kunnen blijven, maar ik hoop en denk het niet.” (KV)

    • Kees Versteegh