Wagners Ring in 1999 bij Nederlandse Opera

AMSTERDAM, 2 MAART. De Nederlandse Opera brengt tijdens het Holland Festival 1999 vier uitvoeringen van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner in het Amsterdamse Muziektheater. Regisseur is Pierre Audi, artistiek directeur van de Nederlandse Opera. Muzikaal wordt de Ring geleid door Hartmut Haenchen, de chef-dirigent van de Nederlandse Opera, die voor drie verschillende orkesten staat. John Bröcheler moet de rol van Wotan gaan zingen.

Het is voor het eerst dat Der Ring des Nibelungen (1876) in ons land compleet wordt uitgevoerd in een Nederlandse produktie. Voor de Tweede Wereldoorlog gaf de Nederlandse Wagner Vereeniging wel losse uitvoeringen van de vier Ring-opera's.

Aan de vier complete uitvoeringen in 1999 zijn er in de twee voorafgaande seizoenen afzonderlijke uitvoeringen van de Ring-delen. In september 1997 gaat Das Rheingold met het Residentie Orkest, in januari 1998 Die Walküre met het Nederlands Philharmonisch Orkest, in juni 1998 Siegfried met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en in september 1998 Götterdämmerung met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Over de keuze van de decorontwerper en de verdere vocale bezetting staat nog niets vast.

Audi en Haenchen maakten de Ring-produktie gisteren bekend bij de presentatie van het komende seizoen van de Nederlandse Opera. De opmerkelijkste produktie is de wereldpremière van Rosa van Louis Andriessen in de regie van filmregisseur Peter Greenaway, met wie Andriessen al eerder samenwerkte in de tv-produktie M is for Man, Music and Mozart. Greenaway zal ook film integreren in zijn eerste opera-enscenering. Rosa wordt begeleid door het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Het operaseizoen wordt geopend met Lady Macbeth van Mtsensk van Sjostakowitsj in de English National Opera-produktie van David Pountney, gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Nieuwe produkties zijn Rossini's L'Italiana in Algeri in de regie van Dario Fo, die eerder De barbier van Sevilla regisseerde; L'Orfeo van Monteverdi in de regie van Pierre Audi; de Schönberg-trilogie Die Glückliche Hand, Von heute auf morgen en Erwartung in de regie van Audi; Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner in de regie van Harry Kupfer en Aap verslaat de Knekelgeest (1980) van Peter Schat, dat ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de componist tijdens het Holland Festival 1995 wordt uitgevoerd in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Reprises in het komende seizoen zijn Le nozze di Figaro van Mozart, gedirigeerd door Graeme Jenkins, Die Fledermaus van Strauss en Mazeppa van Tsjaikovski. De Nederlandse Opera, die in het huidige seizoen een zaalbezetting heeft van 'ruim 99 procent', heeft voor het volgende seizoen meer kleine abonnementsseries en hoopt daardoor het aantal verkochte abonnementen te kunnen verhogen van 16.000 tot 20.000. Behalve voor de goedkoopste plaatsen gaan de toegangsprijzen met vijf gulden omhoog.