Van Gaal verwacht defensief voetbal van gehavend Parma

AMSTERDAM, 2 MAART. Met enige voorzichtigheid ziet Ajax-trainer Van Gaal het eerste duel tegen AC Parma in de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerwinnaars tegemoet.

Enerzijds is hij ervan doordrongen dat de tegenstander voor Italiaanse begrippen constructief en aanvallend voetbalt. Anderzijds dreigt in de Ajax-selectie een griepvirus, omdat al bij drie spelers (Silooy, Menzo en Petersen) symptomen van griep zijn waargenomen.

In het trainingskamp dat Ajax gisteren in Egmond betrok, legt de Nederlandse bekerwinnaar de laatste hand aan de voorbereidingen voor het beladen duel. Vandaag en morgen zal moeten blijken in hoeverre genoemde spelers zijn hersteld van de griep en of er sprake is van een virus. Het drietal was de laatste dagen koortsig. Petersen begon maandag al weer met de training, maar voelde zich aan de vooravond van het duel nog niet sterk.

Van Gaal beseft dat Ajax op volle sterkte zal moeten aantreden in het Olympisch stadion om een gunstige uitgangspositie voor de tweede wedstrijd te verwerven. Parma geniet een grote reputatie in Italië, maar inmiddels ook daarbuiten. Vorig jaar wonnen de Italianen de Europa Cup voor bekerwinnaars door in een overigens zwakke finale Antwerp onder de voet te lopen. “Parma beschikt over multifunctionele spelers, zoals wij die ook bij Ajax graag zien”, weet Van Gaal. “Technisch en tactisch is de ploeg zeer sterk.”

De technische staf van Ajax is ervan inmiddels doordrongen dat Parma over enige talenten van wereldkaliber beschikt. “Van Asprilla gaat altijd dreiging uit, ook als hij niet in vorm is”, zei Van Gaal gisteren tijdens een persconferentie met respect. Achter Asprilla speelt de wendbare Zweedse international Brolin. En meestal achter hem de Belgische international Grün. Maar deze is mogelijk pas over twee weken hersteld van een knie-operatie.

Een van de voordelen van Europa-Cupduels is dat men ook eens van buitenlandse sterren kan genieten. Dat er meer talent is dan de Nederlandse competitie kan bieden. Zoals Asprilla, Melli en Zola. Spits en international Melli (24) geldt als een van de grootste talenten van Italië. Hij scoort regelmatig.

Van Zola, de veel scorende spelverdeler en heerlijke dribbelaar die door Parma afgelopen zomer van Napoli werd gekocht, zegt Van Gaal onder de indruk te zijn. Toch is de 32-jarige middenvelder Pin de Ajax-trainer meer opgevallen.

Parma mist morgen drie belangrijke spelers, tevens internationals. De snelle en aanvallend ingestelde backs Benarrivo en Di Chiara, en de aanvoerder en centrale verdediger Minotti zijn voor één wedstrijd geschorst omdat zij in het Super-Cupduel met AC Milan een gele kaart kregen. De kans dat Parma-trainer Scala zijn normale tactiek moet wijzigen, is daardoor aannemelijk.

“Het is eerder een nadeel voor Ajax dan een een voordeel, dat die drie er niet bij zijn”, beweerde Van Gaal. “Nu zullen er minder aanvallende spelers voor in de plaats komen. Dat zou betekenen dat ze verdedigender gaan spelen, waardoor er minder ruimte voor ons komt. Ik had liever gezien dat ze er in Parma niet bij waren geweest.”

De reputatie van Parma en de mogelijke tactische koerswijziging van trainer Scala, zijn voor Van Gaal aanleiding Ajax minder aanvallend te laten spelen. “Weinig ruimte achter onze verdediging geven”, heet dat in Ajax-terminologie.

Ajax kan in het tweede duel, over twee weken in Parma, niet beschikken over Finidi George. De Nigeriaan moet zich melden in het trainingskamp van zijn nationale selectie, die zich voorbereidt op het toernooi om het Afrikaans kampioenschap. Conform de reglementen van de internationale voetbalfederatie dient Ajax aan het verzoek van de Nigeriaanse bond tegemoet te komen.

Dat Ajax onder Van Gaal uit eerdere duels met Italiaanse clubs (Genoa en Torino) als winnaar tevoorschijn kwam, zegt de technisch directeur weinig. Parma is van een ander kaliber, weet hij. Toen scoorde Ajax bovendien al vrij vroeg, waardoor de Italianen niet hun gewenste countertactiek konden spelen. Van Gaal zal ook niet vergeten zijn dat Ajax in de tweede finaleduel om de UEFA Cup in Amsterdam tegen Torino in de slotfase aan een nederlaag ontsnapte.

Enig gematigd optimisme bij Ajax is op zijn plaats. Van Italiaanse zijde zal ook niet met veel zelfvertrouwen worden uitgekeken naar de beide duels. Ajax geniet een grote reputatie in Italië. Hoe overtuigend Parma ook vaak speelt, de Italiaanse club zou wel eens banger voor Ajax kunnen zijn dan Ajax voor Parma.

    • Guus van Holland