Psycholoog: 'rij 's nachts door rood'

AMSTERDAM, 2 MAART. Sociaal-psycholoog en beleidsmedewerker bij de Amsterdamse politie F. Denkers, pleit in een artikel in het tijdschrift voor rij-opleidingen, Reflector, voor een soepeler toepassing van verkeersregels. Zo is het volgens hem prima als een automobilist 's nachts door rood licht rijdt als er geen ander verkeer in de buurt is, of als er op een verlaten snelweg even doorgetrokken wordt tot 160. De Amsterdamse politie is uiterst ongelukkig met die laatste opmerking. Woordvoerder K. Wilting heeft op zich geen problemen met provocerende uitspraken van Denkers en ziet die in een breder kader. “Als hij zegt dat er teveel regels zijn, heeft hij gelijk. We zijn overgereguleerd.” Maar de opmerkingen over door rood rijden en optrekken tot 160, “horen niet door een beleidsmedewerker te worden gedaan en zijn zeker niet de mening van de korpsleiding”, aldus Wilting.