Protocol voor minder produktie van aluminium

OTTAWA, 2 MAART. Vertegenwoordigers van de zes grootste aluminium-producerende landen hebben gisteren in de Canadese hoofdstad Ottawa een protocol getekend, waarin de eerder overeengekomen reductie van de produktie met ongeveer 10 procent is vastgelegd.

Canada, Rusland, de Verenigde Staten, Australië, de Europese Unie en Noorwegen hadden eind vorig jaar in Brussel een voorlopig akkoord gesloten om door de productievermindering de sterk gedaalde prijs voor aluminium op te vijzelen. De huidige overproduktie wordt geschat op 1,5 à 2 miljoen ton op jaarbasis. Het protocol van gisteren is vooral van belang, zeggen de Westerse producenten en Australië, omdat Rusland er mee heeft ingestemd. Dit land werd door de overige producenten beschuldigd van dumping van ruw aluminium op de wereldmarkt sinds de economieën van de GOS-landen waren ingestort en er nauwelijks nog vraag naar het metaal was op de lokale markten. De Canadese minister voor internationale handel onderstreepte gisteren dat de overeenkomst niet zal ontaarden in een aluminiumkartel. (AFP)