Pakhoed ontloopt problemen van de fors lagere beurs

AMSTERDAM, 2 MAART. Onrust gevoed door een lichte paniek overheerste vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs, waar een scherpe koersval van de obligatiemarkt ook de aandelen omlaag sleurden. De Amsterdam EOE-index stond tegen het middaguur op 408,54 punten, 7,40 punten lager dan het slot van gisteren.

AMSTERDAM De vrije val van de beurskoersen heeft nu al enkele dagen ook voor de nodige onrust gezorgd in het bedrijfsleven. Gisteren plaatste het tankopslag- en havenconcern Pakhoed een razendsnelle onderhandse uitgifte van nieuwe aandelen die het bedrijf 140 miljoen gulden opleverde. Snelheid was geboden omdat ook bij Pakhoed het besef heerste dat het met de gunstige koersontwikeling op de beurs voorlopig wel eens een tijdje afgelopen kan zijn. Vanochtend bleek die visie van het bedrijf in ieder geval juist te zijn. De koers daalde met 3,50 gulden naar 54,50 gulden.

Ook Nedlloyd was er vorige week op tijd bij om de omvang van een converteerbare obligatelening gezien het gunstige beursklimaat snel te verhogen van 300 naar 500 miljoen gulden. Tegen het middaguur was de koers van het aandeel gedaald met 1,70 gulden naar 69,30 gulden. Zowel bij Nedlloyd als Pakhoed ging het om relatief kleine bedragen. De echte emissiestroom op de beurs moet via VNU, Ballast Nedam, KLM en KPN de komende maanden nog op gang komen.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs heeft na twee dagen met stabiele koersen opnieuw een tik gekregen door de aanhoudende onrust aan het rentefront. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde gisteren met 22,79 punten tot 3809,23. Het koersgemiddelde kwam daarmee bijna 170 punten ofwel 4,25 procent onder het op 31 januari genoteerde recordslot van 3978,37. Nieuwe economische cijfers versterkten de vrees voor inflatie en rentestijging. De Amerikaanse economie bleek in het vierde kwartaal van 1993 te zijn gegroeid met maar liefst 7,5 procent op jaarbasis.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag fors lager gesloten onder invloed van de koersverliezen op de buitenlandse beurzen en de dreiging van een escalatie in het handelsconflict tussen Japan en de Verenigde Staten. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 471,85 punten ofwel 2,3 procent tot 19.744,77.