Onbekende man schiet vier joden in Brooklyn neer

NEW YORK, 2 MAART. Vier orthodox-joodse studenten, leden van de chassidische Lubavitch-sekte van rabbijn Menachem Mendel Schneerson, zijn gisteren in New York door een onbekende neergeschoten.

Zij werden in de directe omgeving van de Brooklyn Bridge onder vuur genomen vanuit een passerende auto. Twee van de vier raakten in het hoofd gewond en waren er vanmorgen zeer ernstig aan toe. De twee anderen liepen lichte verwondingen op.

De politie van New York wilde niet op voorhand een verband leggen met de massamoord afgelopen vrijdag in een moskee in Hebron op 43 Palestijnen door een volgeling van de extremistische joodse Kach-beweging van Meir Kahane. Tussen Kach en de chassidische beweging bestaat geen enkele ideologische verwantschap.

De 91-jarige rabbijn Schneerson, die heeft verklaard geen voet in Israel te zullen zetten voordat de Messias komt, verblijft momenteel in een New-Yorks ziekenhuis voor een kleine oogoperatie. De vier slachtoffers behoorden tot een groep van zestien studenten die met een busje terugkeerden van een gebedswake bij het ziekenhuis, waaraan door zo'n duizend volgelingen van de rabbijn was deelgenomen.

Het is nog volstrekt onduidelijk wie voor de aanslag verantwoordelijk is. Burgemeester Rudolph Giuliani ontkende aanvankelijke geruchten als zou de aanslag het werk zijn geweest van een Arabier. Wel zei hij dat de politie op zoek was naar een man “met een olijfkleurige huid”, “een mediterraan type”. “We hebben hier te maken met een weloverwogen poging vier mannen te vermoorden op een moedwillige en tragische wijze. Het motief is nog onbekend”, aldus de burgemeester, die waarschuwde voor overhaaste conclusies zolang het politieonderzoek niet is afgerond.

De politie sprak berichten tegen als zou de schietende man “Dood aan de joden” hebben geroepen op het moment dat hij de aanslag uitvoerde. Chassidische getuigen zouden gezegd hebben dat dergelijke bewoordingen waren gebezigd, maar de politie hield het erop dat de studenten zeer van slag waren geweest door het gebeurde.

De burgemeester van New York en een vertegenwoordiger van de raad van de joodse gemeenschap deelden mee dat er een beloning van 20.000 dollar is uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de dader. De politie heeft vijfhonderd man ingezet in Crown Heights, de buurt van Brooklyn die wordt gezien als het centrum van de Lubavitch-gemeenschap. Joodse instellingen en scholen in New York zijn onder extra bescherming geplaatst. (Reuter)