Nieuwe eigenaar The Independent

LONDEN, 2 MAART. Het Britse dagblad The Independent en het zondagsblad The Independent on Sunday worden eigendom van de bestaande aandeelhouders in The Independent, het Italiaanse dagblad La Repubblica en het Spaanse dagblad El Pais, verenigd in een consortium rond de Mirror Group Newspapers en oprichter-hoofdredacteur van de krant, Andreas Whittam Smith. Het bedrijf liet vanmorgen weten een overnamebod van 74.7 miljoen pond (ongeveer 220 miljoen gulden) te hebben geaccepteerd.

Met het bod zijn de kansen van de andere gegadigde voor beide kranten, de Ierse mediamagnaat Tony O'Reilly (tevens eigenaar van het tomatenketchup-concern Heinz), verkeken. O'Reilly is eigenaar van Independent Newspapers in Ierland. In januari van dit jaar nam hij een belang van 24,99 procent in Newspaper Publishing. Dat was net onder de limiet die de antikartel-commissie in actie zou brengen om mogelijk ontoelaatbare concentratie van mediabelangen in één hand tegen het licht te houden.

Ook de Canadees Conrad Black, eigenaar van de (Engelse) Daily Telegraph, had belangstelling getoond voor The Independent en The Independent on Sunday.

Oprichter, mede-eigenaar en hoofdredacteur van beide kranten, Andreas Whittam Smith, maakte eind januari bekend dat hij met behulp van de Mirrorgroep (MGN, het krantenbedrijf van wijlen Robert Maxwell) een consortium kon vormen dat de toekomst van beide noodlijdende kranten zou garanderen. Het voorstel voorzag in een transactie waarbij de bestaande aandeelhouders, de Italiaanse krant La Repubblica en de Spaanse krant El Pas, plus de Mirror Group, de 53 procent van de aandelen die nu in handen zijn van institutionele beleggers zouden opkopen. De Mirrorgroup zou in de nieuwe constructie 40 procent van de aandelen hebben en twee zetels in de zeventallige raad van bestuur.

De redacties van beide kranten zijn niet blij met de nieuwe eigenaren. Zij vrezen dat David Montgomery, de directeur van MGN, zal overgaan tot het schrappen van banen. (Reuter)