Moskou arresteert spion voor Britten

MOSKOU, 2 MAART. Anderhalve week na de arrestatie in de Verenigde Staten van een CIA-functionaris die voor Rusland spioneerde, heeft Rusland bekendgemaakt dat het een Rus heeft gearresteerd die voor het Westen spioneerde. De man heeft zelfs al bekend, aldus een woordvoerder van de Russische contraspionagedienst. Over naam, verblijfplaats en mogelijke datum van berechting van de verdachte werd niets gezegd.

“In opdracht van de Britse inlichtingendienst en tegen een financiële beloning heeft een Russische burger informatie verstrekt van een geheim militair en economisch karakter”, zo meldde het officiële persbureau Itar-Tass gisteren. De man, die een positie in de wapenindustrie zou bekleden, is op 15 januari op heterdaad betrapt terwijl hij met onzichtbare inkt aantekeningen maakte, aldus het persbureau. Hij legde een volledige bekentenis af en is inmiddels beschuldigd van hoogverraad. Dit misdrijf kan in Rusland worden bestraft met executie. Van Britse zijde is nog niet op het nieuws gereageerd.

De bekendmaking van de arrestatie komt na de affaire rondom CIA-topman Aldrich Ames, die vorige maand in de Verenigde Staten is gearresteerd op verdenking van het verkopen van inlichtingen aan Moskou. Volgens de Russische media, die zich daarbij beroepen op 'goedgeïnformeerde bronnen', is die zaak door de Amerikanen opgeklopt uit ongenoegen over de Russische diplomatieke successen in ex-Joegoslavië. De mededelingen van gisteren hebben echter niets met de zaak-Ames te maken, verzekerde de woordvoerder.