McDonald's graadmeter Japanse economie

TOKIO, 2 MAART. Hoewel in Japan opmerkelijk genoeg de werkloosheid in januari heel licht is gedaald, is er nog steeds geen uitzicht op echt economisch herstel. De nu al langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog houdt almaar aan. De Bank van Japan kon deze week in haar kwartaalbericht tot troost alleen melden dat het vertrouwen van de ondernemingen in de economische toekomst op hetzelfde lage niveau was gebleven als drie maanden geleden. Met andere woorden: de economie verslechtert niet verder.

Hoe slecht het gaat, toont het Amerikaanse fast-foodconcern McDonald's aan. Sinds de opening van de allereerste McDonald's op de Ginza (het winkel- en uitgaanscentrum in Tokio) in 1971, heeft het hamburger-imperium voor het eerst in Japan vorig jaar minder omgezet gedraaid.

Met duizend restaurants is McDonald's in Japan de grootste van alle nationale McDonald's ketens buiten de Verenigde Staten. Voor Japanse kids is McDonald's gewoon een Japans, geen Amerikaans restaurant. En dat is meer dan de halve waarheid. Want het is niet allleen een fifty fyfty joint-venture tussen McDonald's Corp. en Fujita & Co.

Het verhaal gaat dat toen Den Fujita, de oprichter van Fujita & Co., een paar jaar geleden op het hoofdkantoor in Chicago werd ontboden omdat de Amerikanen hem wilden uitkopen, hij hen het zwijgen oplegde door de waarde van al zijn duizend bezittingen simpelweg op een kladje te schrijven. Die was door de gestegen prijzen voor onroerend goed in Japan tot een astronomisch bedrag gestegen, meer dan die van alle McDonald's vestigingen in de rest van de wereld tesamen.

De omzet van McDonald's in Japan daalde heel licht, van 212,60 miljard in '92 naar 212,59 miljard yen in '93 (zo'n 3,7 miljard gulden). Volgens McDonald's kwam dat doordat vorig jaar 88 nieuwe restaurants in Japan zijn geopend. Worden die niet meegerekend, dan daalde de omzet in de overige 942 fastfood-restaurants met 8,1 procent. Toch was er één lichtpuntje. De winst (vóór belastingen) steeg tot 10,51 miljard yen (187 miljoen gulden). Al was het met 1,7 procent niet veel.