Kurier

In veertig uur overleg hebben de Oostenrijkers de Brusselse stijl van onderhandelen leren kennen: foltering van het zitvlees, in combinatie met een wisselbadentherapie, is in Brussel een creatief principe. Onderhandelingen die niet tot ver in de volgende middag duren, met onderbrekingen, ruzies en crises, zijn eigenlijk niet echt conform de EU-norm. Er wordt gevochten en geboden om de allerlaatste punt en komma.

De weg naar Europa werd aanvankelijk eerder een wanhopig gemarchandeer over oneindig gecompliceerde details dan een intocht in een grote, open familie. De EU wil een systeem zonder uitzonderingen, Oostenrijk heeft uitzonderingen nodig en wil ze, want zonder uitzonderingen mislukt het referendum. In wezen is het afsluiten van de onderhandelingen het makkelijkste deel: het moeilijkste - de Oostenrijkers in het referendum te overtuigen van de definitieve toetreding tot de EU - is nu de volgende opgave.