Koersval van obligaties drijft rente omhoog

PAG.15: KOERSDALINGEN

Massale verkopen van vooral Amerikaanse beleggers leidden ertoe dat de belangrijkste Nederlandse 10-jarige staatslening met één punt daalde, een ongewoon grote koersverandering bij obligaties. De kapitaalmarktrente steeg daarom met een kwart procent tot 6,32 procent. Ook de rente op vijfjaarsleningen, een belangrijke indicator voor de hypotheekrente, steeg in één ochtend met 0,2 procent tot 5,86 procent, het hoogste punt in acht maanden. Andere Europese obligatiemarkten liepen soortgelijke schade op.

Handelaren meldden vanmorgen steunaankopen van obligaties door diverse Europese centrale banken. Interventies op de obligatiemarkt door centrale banken zijn zeer ongebruikelijk. De Nederlandsche Bank kon vanmorgen niet bevestigen of ook Nederlandse obligaties werden ingekocht.

In het kielzog van de obligaties daalden ook de Europese aandelenmarkten vanmorgen fors. De Amsterdam EOE Index was aan het einde van de ochtend bijna 2 procent lager op 408 punten, waarbij vooral de aandelen van rentegevoelige banken en verzekeraars werden verkocht. Duitse aandelen daalden vanmorgen met 2,7 procent, in Londen gingen aandelen met 1,8 procent omlaag en Parijs gaf zelf ruim 3 procent prijs. Het bericht over de Duitse geldgroei versterkt de vrees dat de Bundesbank de officiële rentetarieven niet snel verder zal verlagen. Gisteren ging al wereldwijd een schokgolf door de financiële markten, nadat in de VS cijfers werden gepubliceerd waaruit blijkt dat de economie harder groeit dan verwacht. Dat vergroot de kans dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken de officiële tarieven verhoogt.