Iran wil organisatie aardgasproducenten

TEHERAN, 2 MAART. Iran heeft de oprichting voorgesteld van een wereldorganisatie van aardgasproducenten. Dit bleek gisteren uit opmerkingen van de minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, in de Iraanse krant Jomhuri Islami.

Onduidelijk bleef nog of het gaat om een kartelachtige organisatie als de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) waarvan Iran lid is. OPEC stelt elk kwartaal een gezamenlijk produktieplafond en quota vast voor zijn twaalf lidstaten, met het oog op een stabiele en redelijke olieprijs. Iran heeft volgens de jongste ramingen 14 tot 19 procent van de wereld-gasreserves, waarvan een groot deel in offshore-velden in de Golf. De laatste maanden heeft Iran twee nieuwe grote gasvelden ontdekt. Minister Velayati zei dat zijn land bereid is met Europese landen een samenwerking aan te gaan voor de aanleg van pijpleidingen voor het transport van aardgas naar de Westeuropese markt. (Reuter)