Helsingin Sanomat

De laatste ronde in de onderhandelingen was zwaar. De onderhandelaars van de EU die bijna tot aan het einde toe onbuigzaam bleven toonden op het beslissende moment zoveel flexibiliteit dat Finland en Zweden, in staat waren de toetredingsvoorwaarden te aanvaarden. Noorwegen kreeg vantevoren een week uitstel.

Het resultaat dat Finland in Brussel heeft geboekt zal mogelijk de belangwekkendste prestatie blijken in onze naoorlogse buitenlandse politiek. Alhoewel wat Finland betreft de onderhandelingen leken op internationale agrarische onderhandelingen, ging het om veel meer: de positie van Finland in het nieuwe Europa. Zal Finland daadwerkelijk een deel gaan uitmaken van de politieke en economische macht die de Europese Unie vormt, of zal zij een buitenstaander blijven.

Ook al heeft Finland een uitstekend resultaat geboekt, er moesten dure - zij het verwachte - concessies worden gedaan over landbouw. Het resultaat was uiteindelijk beter dan verwacht, ook wat landbouw betreft. Ook de Zuidfinse boeren kunnen subsidies krijgen - zij het dat we het zelf moeten betalen.