Geen feestje voor partij van Janmaat

Het leek de Centrumdemocraten van Janmaat wel wat: de voorspelde verkiezingsoverwinning vanavond vieren in een van de steden waar de aanhang groot is, Rotterdam. En dan niet in een kroeg in een oude, CD-goedgezinde volkswijk, maar in stijl in het Hilton, in het centrum van de stad.

Jarenlange ervaring heeft geleerd dat een reservering onder de naam CD problemen geeft, dus gebruikte de partij een schuilnaam. Maar toen de directie van het hotel twee dagen na boeking ontdekte dat achter 'administratiekantoor Zonneveld' de Centrumdemocraten schuilgingen, werd de boeking ongedaan gemaakt. Reservering onder valse naam is namelijk in strijd met regels in de horeca, aldus woordvoerder M. van Elk van het Hilton hotel. Maar ook als de CD openlijk had geprobeerd het Hilton binnen te komen, hadden de Centrumdemocraten nul op rekest gekregen, zegt hij. De reactie van Janmaat, landelijk en Haags lijsttrekker van de CD: “We kunnen nergens vergaderen. En dat in een land dat zich een democratie noemt.” Op de vraag of hij ooit heeft geprobeerd de weigering van etablissementen om de CD toe te laten aan de rechter voor te leggen, zegt hij: “Dat heeft geen enkele zin. Zaaleigenaars hebben de vrijheid om toe te laten wie ze willen.” En wat is administratiekantoor Zonneveld? Het bedrijfje van CD-raadslid Zonneveld in Schiedam, de man die als het financiële brein van de partij wordt beschouwd. In december kreeg de CD-kring Dordrecht het wel voor elkaar om onder de naam van Zonneveld te vergaderen in het Hilton. “Met een man of tachtig”, aldus Janmaat. Hilton-woordvoerder Van Elk: “Dat hebben ze goed verborgen weten te houden.” Janmaat: “We hebben daar vorig jaar ook nog een keer koffie gedronken toen we zalencentrum Engels niet in mochten. Toen we weer naar buiten gingen, hebben we nog politiebescherming gekregen omdat er weer anti's stonden.” Nu de CD heeft afgezien van een eigen verkiezingsmanifestatie, zal Janmaat vanavond in Den Haag deelnemen aan een debat tussen de plaatselijke lijsttrekkers. Nee, hij is niet van plan straks raadslid te worden. Uitsluitend om verwarring met die andere extreem-rechtse partij te voorkomen, CP'86, voert Janmaat in Amsterdam en Den Haag de CD-lijst aan. (WodB)

    • Kees Versteegh