Geen feest bij rentree Haldan

UTRECHT, 2 MAART. De overtuiging ontbrak. De Nederlandse tafeltennisploeg, in de Superliga vechtend om lijfsbehoud, geloofde er na de flinke nederlaag in de uitwedstrijd tegen Oostenrijk (4-1) niet meer in. In Utrecht kon de eerder opgelopen schade gisteren niet worden weggewerkt. De 4-2 overwinning was niet genoeg. Na de nederlagen van Paul Haldan en Danny Heister was Oostenrijk zeker van de eindzege over twee duels. Oranje moet nu in twee duels tegen Polen, op 12 en 19 april, de plaats in de Europese Superliga proberen te behouden. De vorige twee edities wist Nederland degradatie juist te ontlopen.

De statistieken waren in het voordeel van Nederland. Gezien de klasseringen op de Europese ranglijst had de ploeg van bondscoach Li Ji Shu het degradatieduel tegen de met twee genaturaliseerde Chinezen versterkte tegenstander niet mogen verliezen.

Met Ding (tiende in Europa), Qian (40ste) en Schlager (61ste) had de Oostenrijkse coach Stanek Jaroslav op papier beduidend minder sterke spelers dan zijn collega, die zowel in de uitwedstrijd als gisteravond in Utrecht kon beschikken over Haldan, Keen en Heister (respectievelijk 17, 34 en 41 op de Europese ranglijst).

De ranglijst sprak voor Nederland, de punten gingen toch naar de Oostenrijkers. De ontmoeting had een hernieuwde, feestelijke kennismaking met Paul Haldan moeten worden. Hij speelde voor het eerst na drie knie-operaties weer een thuiswedstrijd voor Oranje. De voormalige Roemeen keerde in het uitduel tegen Oostenrijk terug in de nationale ploeg. Van een rentree 'vieren' was geen sprake. De Apeldoorner verloor beide enkelspelen tegen de in China geboren Oostenrijkers.

“Ik heb het te druk met mijn werk”, verklaarde Haldan zijn problemen om terug te keren op het oude niveau. “Pas kort geleden heb ik de knoop doorgehakt en besloten me helemaal te richten op de Spelen in Atlanta. Daarom heb ik bij NOC*NSF aangeklopt. Financieel is er van mijn eigen bond namelijk niets te verwachten.”

Haldan bewees bij zijn Duitse club Bayreuth dat het gevoel weer terug is. Aan de goede bedoelingen van de 28-jarige sportman heeft nog nooit iemand durven twijfelen. Toch zat Haldan in de eerste partij tegen Qian muurvast. “Ik was bloednerveus. Misschien verwacht je dat van een ervaren speler niet, maar de terugkeer voor eigen publiek, na twee jaar, deed me heel veel.” Haldan verloor met 19-21 21-12 en 21-11, waardoor de thuisploeg zich alleen nog door een beter game-gemiddelde bij een 4-1 overwinning rechtstreeks veilig zou kunnen stellen.

Trinko Keen, die de Duitse club Julich gaat verlaten, hield de deur naar Nederlands succes nog wel op een kier. De nummer twee van Nederland won overtuigend (21-8 21-15) van de vijfvoudige Oostenrijks kampioen Ding. De 22-jarige aanvaller Danny Heister blokkeerde vervolgens tegen de een jaar jongere Werner Schlager: 21-18 21-19. De spanning was gevlogen. Wat restte was een trainingspartij. (ANP)