'Gatt-akkoord begin '95 van kracht'

WASHINGTON, 2 MAART. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen dat het GATT-akkoord over liberalisering van de wereldhandel al op 1 januari 1995 van kracht wordt en niet op 1 juli van dat jaar, zoals onder meer Japan wil. Dit heeft de Britse premier Major gisteren verklaard tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse president Clinton in Washington. Major bracht deze week een bezoek aan de Verenigde Staten. Het GATT-akkoord kwam medio december vorig jaar na zeven jaar onderhandelen tot stand. Bij de afronding van de in 1986 begonnen onderhandelingen in het kader van de GATT (Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel) was de datum voor inwerkingtreding in het midden gelaten, omdat daarover onenigheid bestond. “Hoe eerder het akkoord van kracht kan worden hoe beter”, aldus Major. De premier zei te hopen dat ook de andere 115 betrokken landen zullen instemmen met de datum van 1 januari 1995.(AFP)