Foto

Foto: VINKEVEEN - De kantine van camping De Karper aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen stond er vanochtend 'verregend' bij. Aan de voorkant van het stemlokaal staan borden opgesteld met affiches van partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van gemeente De Ronde Venen. Aan het eind van de ochtend zijn ze nauwelijks meer leesbaar door de regen.

Om negen uur opent de voorzitter van het stemlokaal A. Heinsbroek de deuren. Dan begint het lange wachten. “Er wonen in dit stemdistrict slechts 534 stemgerechtigden”, aldus Heinsbroek. Het loopt niet storm, maar om tien uur hebben toch al ruim vijftig mensen hun stem uitgebracht. Op radio 1 maakt een verslaggever bekend dat in Nederland op dat moment ongeveer tien procent van de stemgerechtigden zijn stem heeft uitgebracht. “Daar zitten wij ook op”, constateert Heinsbroek. Iedere stemmer is voor de drie officials een welkome verstoring van de rust. De meesten komen met hun luxe auto voorrijden. Heinsbroek: “Het wordt hier de goudkust van Vinkeveen genoemd.” Aan de Baambrugse Zuwe staat inderdaad een groot aantal villa's. P.A. Werring, eigenaar van De Karper, ziet de “uitverkoop van de straat” met lede ogen aan. Het is het enige politieke 'item' van het dorp.

Een Jaguar rijdt het grindpad van de kantine op. Uit de auto stapt M. Caransa. “En André Hazes komt vandaag misschien ook nog”, aldus M. de Vries, het derde lid van het stemlokaal. Ze turft de stem van Caransa. “Zwaar werk is dit, zeg”, zegt ze. Ze lacht. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)