'Daders aanslag Frans Kamerlid in politiek en onderwereld'; Politie zoekt moordenaars Piat

PARIJS, 2 MAART. De gewelddadige dood van het Franse Kamerlid Yann Piat heeft geleid tot de roep om een zuivering van de werelden van politiek en commercie aan de Riviera. De Franse politie heeft intussen tientallen politici, zakenlieden en regelrechte onderwereldfiguren aangehouden voor verhoor. Het dagboek van de vrijdag vermoorde politica blijkt talloze aanwijzingen te bevatten.

Mede op grond van de door Piat minutieus bijgehouden verslagen van besprekingen en bedreigingen, zoekt de politie naar verbindingen tussen regionale politiek en onderwereld aan de zuidkust. Minister Pasqua (binnenlandse zaken) heeft aangekondigd dat de onderste steen boven moet komen om de moordenaars en hun eventuele opdrachtgevers op te sporen. De plaatselijke politie is versterkt met landelijke collega's.

De belangrijkste arrestant is voorlopig Joseph Sercia, vice-voorzitter van de volksvertegenwoordiging in het departement Var, waar mevrouw Piats thuisstad Hyères ligt. Zij maakte een goede kans in '95 te worden gekozen tot opvolger van de burgemeester van deze kleine stad aan de Côte d'Azur. Burgemeester Ritondale werd gisteren zelf ook door de politie verhoord.

Sercia werd in '88 en '93 door Piat verslagen voor een zetel in de Assemblée Nationale. Vooral tijdens de campagne van vorig jaar ging het hard toe. Yann Piat werd regelmatig door ongure types bedreigd en een van haar openbare verkiezingstoespraken werd hardhandig verstoord. Zij had een naam als 'ijzeren dame' die steed tegen de corruptie.

In een brief, die Piat naliet aan de officier van justitie 'voor het geval mij iets overkomt', geeft het vermoorde Kamerlid voorbeelden van de nauwe banden tussen mafiose elementen en plaatselijke politici aan de hand van concrete onroerend-goedprojecten. De omgeving van Hyères behoort tot de laatste stukken Riviera waar nog ruimte is voor lucratieve bouwplannen.

    • Marc Chavannes