Cynische Van Hanegem noemt spelers onbenullen

ROTTERDAM, 2 MAART. Het maken van doelpunten, toch een wezenlijk onderdeel van het voetbalspel, is al weken lang een zwak punt bij Feyenoord. RKC (1-1), NAC (1-1), Volendam (1-0) en Cambuur (0-0), geen hoogvliegers in de eredivisie, kwamen er in dit nog prille jaar genadig af tegen de landskampioen. Gisteren kreeg de trouwe Rotterdamse aanhang weer een teleurstelling te verwerken. Heerenveen hield Feyenoord op 0-0 in de Kuip. De Friezen hadden gezien de kansen zelfs recht op meer. Ze kwamen zes keer vrij voor doelman Ed de Goey, die het eerste half uur niet eens zijn eigen strafschopgebied uitkwam. In deze vorm maakt Feyenoord het concurrent Ajax wel erg gemakkelijk in de strijd om de landstitel.

Als we trainer Van Hanegem mogen geloven zijn de meeste spelers uit zijn team tactische onbenullen die bovendien nog hardleers zijn ook. Als je ze in de rust iets zegt maken ze in de tweede helft dezelfde fouten. Dat Feyenoord gisteren zo zuinig met de kansen omsprong, was volgens Van Hanegem de schuld van de middenvelders, die zich niet alleen verkeerd opstelden, maar zich ook te weinig lieten gelden en evenmin voor de juiste aansluiting zorgen. “En zo worden de aanvallers nooit goed aangespeeld”, aldus Van Hanegem. “De middenvelders laten zich bij ons altijd naar de verdediging terugzakken met de rug naar de tegenstander. Als ze zich omdraaien hebben ze plotseling drie spelers tegenover zich en kunnen ze de bal alleen nog breedleggen.” Mede om deze reden werd Rob Witschge naar de kant gehaald. Het geduld van de technische leiding met de ex-international lijkt zo langzamerhand opgeraakt. Witschge neemt nauwelijks nog initiatieven en is erg gemakkelijk af te stoppen.

Heeft dit alles te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen? Van Hanegem kan zich dat niet voorstellen. “Wij staan niet met pistolen in de kleedkamer. De spelers krijgen van ons een grote vrijheid in de uitvoering.”

Feyenoord-Heerenveen was ook de wedstrijd van de falende spitsen. Aan weerszijden. Bij het betreden van de kleedkamer in de rust had Van Hanegem allereerst een korte mededeling. “Kiprich komt erin voor Van Loen.” Laatstgenoemde was even met stomheid geslagen. Vervolgens kreeg hij een woede-aanval. Er stond wat glaswerk op een tafeltje dat hij in een veeg in de rondte liet vliegen. “Als ik kon koken was dat gebeurd”, reageerde Van Loen na de wedstrijd nog teleurgesteld. “Waarom moet ik altijd worden gewisseld? De laatste weken heb ik het toch goed gedaan? Ik was matchwinner tegen Volendam en de beste man van het veld bij Cambuur. Je loopt je drie kwartier het apezuur. En toch word je weer beoordeeld op het maken van doelpunten.”

Van Hanegem bleef nogal laconiek onder de kwade reactie van Van Loen. “Is John boos? Goed dat je me dat nog even komt zeggen. Nu begin ik 'm toch echt te knijpen. Zo wil ik niet naar huis.” Het cynisme van de coach was vooral gevoed door het geringe rendement van Van Loen in de eerste helft. Van Hanegem vindt dat de lange centrumspits in zijn Ajax-periode een verkeerde gewoonte heeft aangeleerd door te vaak te willen voetballen. En dat is eigenlijk niet zijn grote kracht. Doelgericht bezig zijn, koppen, plotseling weglopen van een tegenstander bij een voorzet, schieten van afstand, oorlog voeren in het strafschopgebied, dát is waarmee Van Loen furore maakte en dát wil Van Hanegem ook graag van hem zien.

Van Loen heeft het niet gemakkelijk bij Feyenoord, temeer daar hij niet wordt geaccepteerd door het legioen. De supporters hebben immers Jozsef Kiprich gebombardeerd tot hun oogappel. Van Loen stond gisteren nog geen twee minuten op het veld, of hij kreeg al de nodige verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Van Hanegem: “Het publiek kan hier meedogenloos reageren. Dat zijn volgens mij geen echte Feyenoord-supporters. Ik heb al vaak genoeg meegemaakt dat sommige spelers na de warming-up het veld niet meer op willen.”

Feyenoord begon sterk tegen Heerenveen. De bal ging soepel rond, de korte combinaties waren fraai van uitvoering. Heerenveen kreeg pas in de 28ste minuut de eerste kans. Het paste allemaal in de strategie van de sluwe trainer Foppe de Haan. Hij wist dat de Rotterdammers de afgelopen maanden moeite hebben met het dicteren van het spel. “Door een gebrekkige creativiteit zijn ze ook niet in staat een opening te forceren als je voor het doel blijft hangen. Als we dit tegen Ajax hadden gedaan, waren we van de mat geveegd.” Doelman l'Ami sleepte Heerenveen door de beginfase heen. Daarna ging Feyenoord steeds minder in zichzelf geloven. In de tweede helft werd de uitvoering van de Rotterdamse aanvallen zo slordig, dat Heerenveen regelmatig een vrije doorgang kreeg. Regtop, Tammer, die om onduidelijke redenen aanvankelijk was gepasseerd voor de zwakke Zuurman, en Schaap kwamen vrij voor Ed de Goey. De doelman bewees eens te meer dat hij momenteel de beste sluitpost is van Nederland. Het publiek begreep na afloop dat De Goey zijn ploeg voor een afgang had behoed. “Oe ah Ed de Goey”, klonk het van de tribunes nadat de Feyenoorders aanvankelijk bij het verlaten van het veld waren begeleid door een snerpend fluitconcert.

    • Erik Oudshoorn