Bekerhouder Juventus wacht nog zware return na 1-0 nederlaag op Sardinië; Excellerende Jonk helpt Inter aan zege

ROTTERDAM, 2 MAART. Internazionale mag dan in de Italiaanse competitie niet aan de verlangens van supporters en clubleiding voldoen, in het toernooi om de UEFA Cup maakt de tweede club van Milaan onverwachte vorderingen. Zonder Dennis Bergkamp, die door een spierblessure werd gehinderd, maar met een eindelijk excellerende Wim Jonk versloeg Inter in het roemruchte Westfalen-stadion Borussia Dortmund met 3-1.

Jonk behoorde met spelverdeler Manicone en de altijd gevaarlijke Uruguaanse spits Ruben Sosa tot de uitblinkers van Inter. Jonk scoorde niet alleen tweemaal, hij was ook nadrukkelijk aanwezig. Het spel van de Volendammer deed denken aan de manier waarop hij altijd bij Ajax te werk ging.

Jonk verstuurde fraaie passes en liet zich verbaal gelden als een leider. Omdat de scheidsrechter een Nederlander was, Van der Ende, liet Jonk zich ook niet onbetuigd als bemiddelaar bij omstreden beslissingen. De Inter-verdedigers Bergomi, Ferri en de beide Paganins speelden soms hard, op de grens van het toelaatbare. Maar Van der Ende vond het niet nodig de Borussia-spitsen Chapuisat, Rodriguez en Riedle in bescherming te nemen.

Inter speelde opvallend offensief, wat te maken heeft met de werkwijze van de nieuwe trainer Marini. De meeste kansen in de beginfase waren voor de Italianen. Twee afstandsschoten van Jonk misten echter doel. Zenga, eens een van de beste keepers ter wereld, trad aan de andere kant overtuigend op bij een kopbal van Zorc en schoten van Chapuisat en Riedle.

In de 32ste minuut liet Inter zien hoe snel een counter uitgevoerd wordt. Linksback Paganin snelde naar voren en passte op Jonk die in de spits opdook. Jonk controleerde de bal en scoorde beheerst. Drie minuten later scoorde hij opnieuw. De Duitser Zorc verspeelde de bal. Fontolan passte op Jonk, die zich het strafschopgebied inslingerde, met een fraaie kapbeweging een sliding van Schulz ontweek en bekeken scoorde met de binnenkant van de rechtervoet. Evenals na het eerste doelpunt lachte Jonk niet.

Borussia maakte opnieuw niet de hooggespannen verwachtingen waar. De club beschikt na Bayern München over de hoogste begroting (ruim dertig miljoen gulden) van de Bundesliga. Aankopen in het afgelopen jaar als Sammer (van Inter), Riedle (van Lazio) en onlangs de Argentijn Rodriquez (van Atalanta) kostten de club ongeveer twintig miljoen gulden. Borussia dat vorig jaar tweede werd in de Bundesliga, stond bij kenners genoteerd als de favoriet voor de landstitel. Maar halverwege de competitie staat Borussia onder de middenmoot.

Blessures (van onder meer de Australiër Zelic en international Reiunhardt) gaven trainer Hitzfeld aanleiding Sammer de afgelopen wedstrijden op de libero-positie te zetten. De voormalige Oostduitser was gisteren de beste Duitser. Pas na een half uur spelen in de tweede helft scoorde Borussia. Bij een corner van Rodriquez sprong verdediger Schulz hoger dan doelman Zenga, waardoor de bal in het Inter-doel belandde. Het was de enige fout van Zenga.

Inter kreeg in de slotfase nog een paar kansen. Maar Jonk liep te dromen en Sosa was te wild. Een fraaie counter via Sosa belandde bij Sjalimov die koelbloedig scoorde. De vervanger van Bergkamp kwam door de komst van de Nederlander dit seizoen weinig aan spelen toe. Vorig jaar was Sjalimov nog een vaste kracht bij Inter.

De Italianen maken over veertien dagen een grote kans om door te dringen tot de halve finale. Dat Borussia, net als Bayern München een paar jaar geleden, een thuisnederlaag met twee goals verschil in Milaan weet goed te maken, lijkt onwaarschijnlijk. De kracht van Dortmund ligt niet op vreemde bodem.

In hetzelfde Europa-Cuptoernooi verloor bekerhouder Juventus het uitduel tegen Cagliari met 1-0. Spits Dely Valdes profiteerde kort na rust van een blunder van de Duitse verdediger Kohler. Juventus, tweede in de Italiaanse competitie, speelde bedachtzaam en gokte op spaarzame acties van sterspeler Roberto Baggio. Cagliari drong nadrukkelijker aan en kreeg verschillende kansen. Vooral de Braziliaan Oliveira wist die niet te benutten. Juventus wacht een moeilijke return, maar de ploeg van trainer Trappatoni heeft wel vaker een nederlaag weggewerkt in het eigen stadion.