Bajoel blijft in Oekraïne

KIEV, 2 MAART. Oksana Bajoel blijft haar land trouw. De winnares van het olympisch goud bij het kunstrijden in Lillehammer heeft besloten haar woonplaats Odessa in de Oekraïne niet om te ruilen voor een comfortabeler onderkomen in de Verenigde Staten. “Het zou niet fair zijn mijn land, dat veel voor mij heeft gedaan, nu te verlaten”, verklaarde de 16-jarige kunstrijdster die in Noorwegen de Amerikaanse Nancy Kerrigan naar de tweede plaats verwees.

Bij terugkeer in de Oekraïne werd het kindersterretje dinsdag opgewacht door een regeringsdelegatie, honderden fans en de massaal uitgerukte media. De olympische titel leverde haar een bonus van 30.000 gulden van de regering op. Inmiddels zijn haar talloze reclame-contracten aangeboden.

Bajoel gaat zich in Odessa voorbereiden op het wereldkampioenschap volgende maand in Tokyo, waar zij haar titel zal verdedigen. Op het baantje van de plaatselijke ijsclub gaat dat overigens moeizaam. “Mijn trainster Galina Smijevskaja moet het ijs met de hand schoonmaken, anders valt er niet te trainen”, verklaarde ze, bedolven onder de bloemstukken, de beperkte mogelijkheden.

Smijevskaja en “beschermengel” Viktor Petrenko, olympisch kampioen in Albertville (1992), hadden de kunstrijdster aangeraden naar de Verenigde Staten te verhuizen. “Het hele land heeft tijdens de winterspelen met mij meegeleefd. Ik kan nu niet vertrekken”, besliste Bajoel echter anders. (DPA)