Asielverzoeken sinds vorig jaar verdrievoudigd

DEN HAAG, 2 MAART. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn bijna drie keer zoveel asielverzoeken ingediend als in dezelfde periode een jaar geleden.

De Vereniging VluchtelingenWerk heeft de Tweede Kamer gewaarschuwd dat de huisvesting van vluchtelingen opnieuw dreigt vast te lopen.

Bij de behandeling van de begroting van justitie in de Eerste Kamer zei staatsecretaris Kosto (justitie) gisteren dat het aantal asielverzoeken in januari en februari ruim 9.500 bedroeg. In de eerste maanden van 1993 werden 3.556 asielverzoeken ingediend. Kosto gaat ervan uit dat de versterkte en gereorganiseerde Naturalisatie- en Immigratiedienst van zijn departement dit jaar ongeveer 35.000 asielverzoeken zal kunnen behandelen. Vorig jaar was de dienst afgestemd op behandeling van 25.000 asielverzoeken. Dat werden er uiteindelijk 35.899, wat ertoe leidde dat de dienst werd uitgebreid. Volgens de Vereniging VluchtelingenWerk is het realistischer dit jaar rekening te houden met de komst van 50.000 asielzoekers.

In een 'brandbrief' aan de Tweede Kamer wijst VluchtelingenWerk erop dat de huisvesting van vluchtelingen volledig dreigt vast te lopen. Binnenkort zal dat “escaleren tot een probleem dat dat van de maïsvelden van afgelopen zomer overtreft”. Daarmee verwijst de vereniging naar het grote tekort aan opvangruimte dat er vorig jaar toe leidde dat asielzoekers eenmalig in het open veld moesten overnachten. De gemeenten halen bij lange na niet het aantal woningen dat ze beschikbaar moeten stellen, de centrale opvang zit helemaal vol en moet steeds opnieuw worden uitgebreid, aldus de vereniging. De Tweede Kamer praat morgen over de huisvesting van asielzoekers.