Zwaar verlies CDA in peiling

DEN HAAG, 1 MAART. Het CDA heeft te maken met een historisch verlies in de opiniepeilingen. Volgens de laatste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen door het onderzoeksbureau Nipo zouden de christen-democraten 19 zetels verliezen en terugzakken van 54 naar 35 (Tweede Kamer-)zetels, twee minder dan de week daarvoor.

Het CDA heeft nog nooit zo laag in de peilingen gestaan, al keert dit laagterecord niet in alle peilingen terug. In het laatste onderzoek van Bureau Interview behalen de christen-democraten 40 zetels.

De PvdA komt in de onderzoeken van NIPO en Interview van de laatste weken steeds uit op een zetelaantal van om en nabij de dertig zetels (nu 49). Begin februari waren het er volgens het NIPO 32, nu 31. De VVD stijgt in de laatste NIPO-peiling van 28 zetels verleden week naar 29 (nu 22). De grootste winst van D66 lijkt verdwenen. Stonden de Democraten eind januari op 28 zetels, nu scoren ze 26 zetels.

De Socialistische partij, nu niet in de Kamer, mag volgens het NIPO op drie zetels rekenen, één meer dan vorige week. De Centrum-Democraten staan de laatste weken op vijf zetels (nu één).