VVD: stunten met 10.000 agenten

“Je spreekt met de partij die als sinds 1918 voor bestrijding van de criminaliteit is.” SGP-fractievoorlichter Menno de Bruyne belde vanochtend kranteredacties af om mede te delen dat het voorstel van VVD-leider Frits Bolkestein een “pact tegen de criminaliteit” te sluiten wat zijn partij betreft “een goedkope verkiezingsstunt is”. “Inhoudelijk zijn we het met Bolkestein eens, maar we vinden dat de VVD in de zeven jaar dat ze in de regering hebben gezeten maar wat meer werk hadden moeten maken van de criminaliteitsbestrijding.” Ook de SGP heeft zijn krokus-offensief ingezet.

De partij reageerde op de oproep van Bolkestein, gisteravond in 't Spant in Bussum, aan zijn collega-lijsttrekkers om al vóór de komende kabinetsformatie vast te leggen dat er voor het jaar 2000 tienduizend agenten extra moeten worden aangesteld.

Volgens de beproefde technieken uit de Aalsmeerse televisie-studio's onthaalde de VVD het lokale partijkader op een sandwich-formule met talkshow, toespraak, zang dans, en dagsluiting. De talkshow, waarbij AD-columnist Pierre Huyskens de vier leden van het “kroonprinsenteam” - Kamerleden Dijkstal, Terspstra, Jorritsma en Linschoten - onderhield over actuele kwesties, had door de presentatie veel weg van het direct-marketing tv-programma Amazing discoveries: “Nee maar, dat is verbazingwekkend! Hans, is dat echt waar?”

De collega-lijsttrekkers kraakten het voorstel van Bolkestein inmiddels via de elektronische media af. Zo noemde Van Mierlo het plan “overbodig” en “volstrekte flauwekul”: alle partijen zijn immers tegen criminaliteit. Bolkestein ontkende overigens niet toen Bemboom vroeg of het voorstel een verkiezingsstunt was. Bolkestein: “Toen Nordholt bekent maakte dat er 10.000 illegalen in de Bijlmer wonen, barste een discussie los over de aantallen, niet over het verschijnsel. Nu dreigt het weer te gaan over de vorm en niet over de inhoud.”(FV)

    • Mark Kranenburg
    • Frank Vermeulen
    • Kees van der Malen
    • John Kroon
    • Derk-Jan Eppink