Vrijdag al weer export van varkens

DEN HAAG, 1 MAART. Staatssecretaris Gabor (natuurbeheer) hoopt dat de export van varkens in de nacht van donderdag op vrijdag kan worden hervat. Het ministerie van landbouw verbood vanaf zaterdag de uitvoer van levende varkens nadat op twee exportverzamelplaatsen het virus van de besmettelijke blaasjesziekte was gevonden.

Uit protest tegen het verbod kwamen gisteren tien boze varkensboeren naar het ministerie van landbouw in Den Haag, in de avond gesteund door exporteurs en veevoerhandelaren in circa vijftig vrachtwagens. Zij vertegenwoordigden ongeveer vierhonderd boze collega's. De boeren, afkomstig uit oost-Brabant en noord-Limburg, eisen dat de grenzen uiterlijk donderdag weer opengaan, om te voorkomen dat de varkensprijzen instorten. Zij waren gisterochtend het ministerie binnengegaan en wilden daar aanvankelijk niet weggaan voordat ze die toezegging hadden.

Maar rond middernacht verlieten de boeren het departement nadat staatssecretaris Gabor hun de verzekering had gegeven dat de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) vandaag alles in het werk zal stellen om alle exportverzamelplaatsen te ontsmetten. De verzamelplaatsen kunnen dan na 48 uur worden vrijgegeven. Voor vanavond werd een nieuwe afspraak met Gabor gemaakt. Dan willen de boeren de keiharde toezegging dat er vanaf donderdag weer levende varkens de grens over mogen. Als die toezegging uitblijft komen ze morgen terug. “En dan gaan ze hier dingen meemaken, die ze nog nooit hebben meegemaakt”, aldus een van de actievoerders. Eerder op de dag hadden zij gedreigd met 'Franse acties', waarmee ze doelden op de recente felle protesten van Bretonse vissers tegen het visserijbeleid in de Europese Unie.

In Brussel ging gistermiddag het permanente veterinair comité van de Europese Commissie akkoord met het exportverbod. Tot opluchting van de varkensboeren nam het comité niet het besluit de Nederlandse grenzen voor een bepaalde periode dicht te houden. Daardoor behoudt Nederland de mogelijkheid aan het eind van de week zelf de grenzen te openen.