VN constateren schendingen van Navo-ultimatum

PAG.5: REACTIES/ NAVO IS VASTBESLOTEN; PAG.11: HOOFDARTIKEL

BRUSSEL, 1 MAART. In Sarajevo zijn gisteren, op dezelfde dag waarop de NAVO in Noord-Bosnië vier gevechtsvliegtuigen van de Bosnische Serviërs neerschoten, “zes of zeven” overtredingen geconstateerd van het NAVO-ultimatum door de Bosnische Serviërs. Tegen deze overtredingen is niet opgetreden.

Op de luchtactie in Noord-Bosnië, waarbij twee F-16's van de patrouillerende NAVO-luchtvloot vier Galeb-bommenwerpers van de Serviërs neerhaalden die het VN-vliegverbod overtraden, is internationaal alom positief gereageerd. In de reacties overheerst voldoening over het feit dat de NAVO haar geloofwaardigheid heeft onderstreept. Ook in Moskou is positief gereageerd; daar werd gezegd dat elke partij die in Bosnië het VN-vliegverbod overtreedt, het risico van een luchtaanval neemt.

Volgens het Servische blad Politika heeft een van de piloten van de vier neergehaalde Bosnisch-Servische vliegtuigen zich met zijn schietstoel in veiligheid kunnen brengen en zijn de andere inzittenden “waarschijnlijk” omgekomen. Volgens Politika kwamen de wrakstukken van de vliegtuigen op 60 kilometer ten zuid-zuidwesten van Banja Luka neer.

In Sarajevo zijn gisteren volgens een VN-woordvoerder zeker zes en mogelijk zeven duidelijke overtredingen van het NAVO-ultimatum tegen de strijdende partijen geconstateerd. Op straffe van NAVO-luchtaanvallen moesten zij op grond van dit ultimatum uiterlijk 21 februari alle zware wapens uit een gebied van twintig kilometer rond Sarajevo hebben verwijderd of onder VN-toezicht hebben geplaatst. Gisteren werd de VN-vredesmacht UNPROFOR duidelijk dat de Bosnische Serviërs zes of zeven tanks, die zij na 21 februari verborgen hebben gehouden, de uitsluitingszone uitsmokkelden. Een UNPROFOR-woordvoerder zei in Sarajevo: “We wisten niets van de tanks tot we ze zagen vertrekken. Dit gaat ons aan. We breiden onze grondpatrouilles uit om na te gaan of nog meer [tanks] zijn verstopt.”

Er zijn sinds het verstrijken van het NAVO-ultimatum berichten geweest dat de Serviërs zware wapens hebben verstopt binnen de 'verboden' zone rond Sarajevo; bewezen was dit tot dusverre echter niet. Op de vraag waarom bij de ontdekking van de terugtrekking van de tanks niet vanuit de lucht is opgetreden, zei de VN-woordvoerder: “Omdat de gebeurtenis voorbij was voordat zo'n beslissing kon worden genomen.” (Reuter, AP, AFP)