Topman van KNOV zwicht voor druk banken

AMSTERDAM, 1 MAART. KNOV-voorzitter J. Kamminga heeft vanmorgen, een paar uur voor de start van een nieuwe voorlichtingscampagne van de actie 'Betaal op Maat', onder druk van de grote banken zijn voorgenomen openingsrede ingetrokken.

De banken hadden gedreigd zich uit te campagne terug te trekken als Kamminga zijn rede zou gebruiken om te pleiten voor het ontmantelen van de monopolies van PTT Telecom in de telefonie en dat van Beanet bij betalingen via de PIN-code.

Kamminga was van plan de nieuwe campagne, die verantwoord gebruik van verschillende betaalmethodes voorstaat, aan te grijpen voor een frontale aanval op beide monopolisten.

In zijn ijlings teruggetrokken speech, die al onder embargo was verspreid, zou de voorzitter van de ondernemersorganisatie in het midden- en kleinbedrijf hebben beklemtoond dat zijn sector veel last heeft van deze nationale monopolies. “De PTT subsidieert verlaging van internationale tarieven met verhoging van lokale tarieven. (...) Daar waar geen enkele concurrentie is (binnenlands telefoneren, red.) kunnen de tarieven straffeloos worden verhoogd”, zo zou Kamminga hebben gezegd. De KNOV-voorzitter zou vervolgens een oproep aan de overheid hebben gedaan om dit monopolie op kordate wijze af te breken.

Kamminga kritiseerde in de tekst van zijn beoogde toespraak ook de banken. In de nieuwe campagne van de actie 'Betaal op Maat' is het drastisch terugschroeven van het gebruik van credit-cards volgens de KNOV-voorzitter van cruciaal belang.

“Momenteel bedraagt de omzet aan credit-cards 6 miljard gulden, wat tot stand komt via 30 miljoen transacties. De totale provisie bedraagt 300 miljoen. Wanneer al die transacties via PIN-betalingen zouden lopen, wordt het totale provisiebedrag gereduceerd tot 20 miljoen. Ofwel een besparing van ruim een kwart miljard gulden,” aldus de KNOV-voorzitter.

De kritiek van Kamminga schoot de Nederlandse banken in het verkeerde keelgat. Het KNOV besloot op hun eis tot intrekking van de rede in te gaan om de campagne niet in gevaar te brengen. Kamminga sprak bij de opening vanmiddag uiteindelijk slechts over de opzet van de voorlichtingscampagne.