Stakende Duitse ambtenaren: korter werken bespreekbaar

BONN, 1 MAART. De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor het Westduitse overheidspersoneel (3,5 miljoen mensen) hebben een nieuwe impuls gekregen nu de vakbond ÖTV zich bereid toont te praten over werktijdverkorting tot 32 uur met inkomensoffers tot 50 procent. Minister Kanther (CDU, binnenlandse zaken) noemde zo'n voorstel “interessant” en ook andere overheidswerkgevers (deelstaten en gemeenten) zien nieuwe kansen voor een volgende (derde) ronde van overleg. Totnutoe hadden de bonden 4 procent geëist, Kanther c.s. willen een 0-lijn.

Ondanks de nieuwe ontwikkeling zijn de gisteren begonnen waarschuwingsacties van overheidspersoneel vandaag voortgezet, vooral bij de post, het openbaar vervoer en de vuilnisophaaldiensten. Het accent lag gisteren in Noordrijn-Westfalen, vandaag zijn de acties uitgebreid tot Hessen, Rijnland-Palts en Berlijn (bijvoorbeeld tot het openbaar vervoer en de vliegvelden daar).

Naast de ÖTV-acties gaan ook de waarschuwingsacties in de metaal door. In de deelstaat Nedersaksen, waar 14 maart verkiezingen zijn, is vandaag onder 50.000 metaalwerknemers bij 250 bedrijven de (meerdaagse) zogeheten Urabstimmung over algemene stakingen. Als 75 procent ja zegt kan de vakbond IG Metall volgende week in Nedersaksen stakingen laten beginnen.