Politie houdt plakploeg en raadslid van CP'86 aan

AMSTERDAM, 1 MAART. De Amsterdamse politie heeft gisteren zes mannen aangehouden die verkiezingsbiljetten voor de Centrum Partij '86 aanplakten met daarop de leus 'Eigen volk eerst'. Onder hen bevond zich gemeenteraadslid W. Beaux van die partij.

Tegen de zes is proces-verbaal opgemaakt wegens discriminatie. De 35 aanplakbiljetten zijn door de politie in beslag genomen. Het is de tweede maal deze week dat Beaux is gearresteerd. Zondag werd hij opgepakt in Almere, waar hij met een groepje CP'ers onuitgenodigd een kraampje op de verkiezingsmarkt had bezet en folders met 'aanstootgevende teksten' verspreidde.

Vorige week besloot waarnemend burgemeester De Grave dat verkiezingsposters onder het motto 'Eigen volk eerst' in Amsterdam niet worden getolereerd. De politie let erop, aldus een woordvoerder, al wordt er geen jacht gemaakt op de posters.

Eerder werd dezelfde verkiezingsleus van CP'86 in Alkmaar ongewenst verklaard. Daar is proces-verbaal opgemaakt tegen het lokaal bestuur van de partij. De Centrumdemocraten in Delft moesten om dezelfde reden hun verkiezingsprogramma aanpassen. Ook daarin werden buitenlanders gediscrimineerd.