Justitie: spuitbus tegen belager niet verbieden

DEN HAAG, 1 MAART. Het ministerie van justitie kan de nieuwe verfspuitbus 'Dye Witness' niet verbieden op grond van de Wet wapens en munitie. De bus, waarmee particulieren hun belager met groene verf kunnen bespuiten, is sinds kort in Nederland verkrijgbaar.

De groene laag uit de spuitbus blijft een week lang zitten en kan de politie helpen bij de opsporing van daders. Het departement heeft de inhoud van de spuitbus laten onderzoeken door het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk. Uit het onderzoek bleek dat de verf geen giftige, verstikkende, weerloosmakende stoffen. Justitie kan het 'wapen' derhalve niet verbieden op grond van de Wet wapens en munitie. Bij spuitbusjes met traangas, dat ook is gebruikt tegen aanvallers, was daarvan wel sprake.

Het ministerie heeft echter grote twijfels over de wenselijkheid van de verfspuitbus; gevreesd wordt dat particulieren het middel ook onder andere omstandigheden zullen gebruiken. Het uiteindelijke oordeel over de legaliteit van het middel is aan de rechter, zo heeft het ministerie laten weten aan de leverancier van de verfspuitbussen.

'Dye Witness' wordt in andere Europese landen al langer verkocht. Het laat een schuimende groene laag achter op het gezicht van een aanvaller. Het schuim verspreidt zich over het gezicht en kan zeven dagen lang niet worden afgewassen. Het laat ook een spoor op de grond achter.